Konuşma yükleniyor

“Yeni eğitim öğretim yılımız başladı. Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği bir sözle başlamak istiyorum. Bir toplum millet olabilmek için mutlaka eğitimcilere ve öğretmenlere muhtaçtır.”
Konuşmacı 19 Eylül Gaziler Günü vesilesiyle gazilerin fedakarlığını andı ve İBB'nin 2020'de kurulan şube müdürlüğünün yaklaşık 8700 şehit yakını ve gaziye hizmet verdiğini söyledi. Şehit yakınları ve gazilerin başta ekonomik olmak üzere sorunlarının sürdüğünü belirterek dernekler ve kurumlarla ortak bir çalışma komisyonu kurulmasını ve bütün ilçe belediyelerinde bu alanda birim açılmasını önerdi.
Sayın başkanım, değerli meclis üyesi arkadaşlarım, kıymetli İstanbul hemşehrilerimiz, sizleri saygıyla selamlıyorum. Yeni eğitim öğretim yılımız başladı. Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği bir sözle başlamak istiyorum. Bir toplum millet olabilmek için mutlaka eğitimcilere ve öğretmenlere muhtaçtır.
Sözü üzerine sevgili öğrencilerimize, kıymetli öğretmenlerimize, fedakar, cefakar velilerimize yeni öğretim yılı hayırlı olsun diliyorum. Evet değerli arkadaşlar bugün 19 Eylül Gaziler Günü ve 26 Eylül Türk Dili Bayramı ile ilgili söz almış bulunuyorum.
Gazilik imanla yoğrulmuş, cesaretin vatanı sevgisiyle taşlanmış fedakarlığın adıdır. 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e Maraçal rütbesi ve gazi unvanı vermiştir. Bu anlamlı tarih vatan uğruna canını ortaya koyan bütün gazilerimizi onurlandırmak amacı ile her yıl Gaziler Günü olarak idrak edilmektedir.
Gaziler Günü milletimizin istiklali ve istikbali uğruna mücadele eden kahraman evlatlarını minnet ve şükranla anma günüdür. Aziz vatanımızın bağımsızlığı, milletimizin huzur ve güvenliği, şehitlerimizin ve gazilerimizin eşsiz fedakarlıkları sayesinde teminat altına alınmıştır. Her bir gazimiz bu toprakların özgüren Çanakkale'ye, Sakarya'dan büyük taarruza ve 15 Temmuz'a kadar tarihimizin her döneminde milletimiz bağımsızlık ve hürriyet uğruna şehit ve gazi olmaya en büyük şeref kabul etmiştir.
Kahraman gazilerimizin cesareti ve aziz şehitlerimizin fedakarlıkları milletimizin hafızasında daima yaşayacak ve gelecek nesillere ilham vermeye devam edecektir. Gazilik bayrak uğruna, göğsünü siper edenlerin, millet uğruna destan yazanların taşadığı ebedi bir şeref dişesidir.
Bugün ayyıldızlı bayrağımızın göklerde özgürce dalgalanması ve minarelerimizden ezan seslerinin yankılanması şehitlerimizin ve gazilerimizin canları pahasına koruyarak bizlere bıraktıkları kutlu bir emanettir. Bu emanete sahip çıkmak ve onu gelecek nesillere aktarmak hepimizin temel görevidir. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz de bu sorumluluk anlayışıyla önemli çalışmalar yürütmektedir.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu'nun talimatları ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisimizin kararıyla 2020 yılında kurulan Şehit Yakınları ve Gazilerle İlişkiler Şube Müdürlüğümüz İstanbul genelinde kayıtlı yaklaşık 8700 şehit yakınımız ve gazimize hizmet vermektedir. Aziz şehitlerimizin yakınlarının ve kahraman gazilerimizin gerektiğinde bir telefon kadar yakın olmak, onlara hizmet etmek bizler için yalnız bir kamu görevi değil, aynı zamanda büyük bir onur ve şereftir.
Ancak ifade etmek gerekirse şehit yakınlarımızın ve gazilerimizin başta ekonomik olmak üzere birçok temel sorunu hala çözüme kavuşturulamamıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan son düzenlemeler de ne yazık ki sorunların tamamı ortadan kaldırmaya yetmemiştir. Şehit yakınlarımızın ve gazilerimizin beklentilerini dinlemek, haklarını geliştirmek, hayatlarını kolaylaştırmak ve aziz hatıralarını yaşatmak iktidarıyla, ana muhalefetiyle ve bütün siyasi partileriyle ortak sorumluluğumuzdur.
Bugün sorumluluğu hem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'e kararlılıkla yerine getirmeliyiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı Şehit Yakınları ve Gazilerle İlişkiler Şube Müdürlüğümüzün koordinasyonunda bugüne kadar birçok sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirilmiştir. Son 6 yılda Büyükşehir Meclisimizde önemli kararlar alınmıştır.
Peki bunlar yeterli midir? elbette yeterli değildir. Şehit yakınlarımızı ve gazilerimizi evlerinde ziyaret ederek sorunlarını doğrudan kendine dinlemeliyiz. Düzenlenecek sosyal ve kültürel programlarda taleplerini kayıt altına almalı, yerel yönetimler olarak hayatlarını nasıl kolaylaştırabileceğimizi birlikte belirlemeliyiz. Kabur yararına çalışan derneklerimizde katkısıyla şehit yakınlarımızın, gazilerimizin ve ilgili kurumların temsil edeceği ortak bir çalışma komisyonu kurulmasını öneriyoruz. Bu komisyonda sorunlar, talepler ve çözüm önerileri değerlendirilerek özellikle İstanbul gibi büyük bir metropolde uygulanabilecek kalıcı politikalar
geliştirilebilir. Değerli arkadaşlar ayrıca İstanbul'daki bütün ilçe belediyelerinde şehit yakınları ve gazilerimizle doğrudan ilgilenecek özel birimlerin kurulmasının son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Bu birimler sayesinde hizmetler eşim kolaylaşacak, sorunlara daha hızlı çözüm üretilecek ve vefa duygusu kurumsal ve kalıcı hale gelecektir. Bizler dün olduğu gibi bugün de yarın da şehit yakınlarımızın ve kahraman gazilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle bütün meclis üyelerimizi 19 Eylül Cumartesi günü saat 19'da fesane etkinlik alanında düzenlenecek kahramanlara Vefa gecesine davet
ediyorum. Türkiye Harp Mağulü Gaziler, Şehit Dul ve Eğitimler Derneği İstanbul Şube Başkanımız Sayın Önder Çelik'in ev sahipliğinde gerçekleşecek bu anlamlı gecede buluşmayı diliyorum. Başta cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatan topraklarını bizlere emanet eden bütün aziz şehitlerimizi ve edeb ebediyete irtihal eden gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad ediyorum.
Hayatta olan bütün kahraman gazilerimize ve kıymetli ailelerine sağlık, huzur ve uzun ömürler diliyorum. 19 Eylül Gaziler Günümüz kutlu olsun. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Değerli arkadaşlar, ilçe belediye başkanlarımızdan Şişli, Eyüp Sultan, Bahçeevler, Kartal, Beyoğlu, Esenyör Sultangazi'de şehit ve gazilerimizle ilgili birimler oluşturulmuş. Buradan temennim bütün ilçe belediyelerimize bu birimleri oluşturup gazi ailelerimize, şehit ailelerimize ulaşalım. Çok teşekkür ediyorum.
Başkanım ikinci