Kamuoyunda "128 milyar dolar" olarak bilinen Merkez Bankası rezervlerinin dolaylı yollardan ve şeffaf olmayan bir biçimde satılması araştırılmalı, ekonomik sonuçları tespit edilmeli, bu tür uygulamaların önlenmesi için gerekli yasal ve idari düzenlemeler yapılmalıdır.
Önerge ile Ne İsteniyor?
Bu konuda Meclis araştırması açılması isteniyor. Kabul edilirse vekillerden bir komisyon kurulur, konuyu inceleyip rapor yazar.
Kamuoyunda "128 milyar dolar" olarak bilinen Merkez Bankası rezervlerinin dolaylı yollardan ve şeffaf olmayan bir biçimde satılmasının araştırılması, ekonomik sonuçlarının tespit edilmesi, bu tür uygulamaların önlenmesi için gerekli yasal ve idari düzenlemelerin yapılması amacıyla bir Meclis araştırması açılmalıdır.
Partiler Ne Dedi?
Genel Kurulda önergenin görüşmesinde her gruptan söz alanlar, tutanaktan birebir. 12 Şubat 2025 (TBMM tutanağı ↗)
Yeni Yol Grubu adınaMerkez bankalarının şeffaf ve hesap verebilir olması sadece ekonomik istikrarın değil aynı zamanda demokratik süreçlerin de önemli bir parçasıdır.
Ertuğrul KayaGaziantep Milletvekili
İYİ Parti Grubu adınaMerkez Bankasının 40 milyar dolar rezervi yani kendi paramız varken döviz kurunu sabit tutmak için döviz satarak, sığ, kapalı piyasalarda dolar satarak Merkez Bankası dövize müdahale etmişti.
Hüsmen Kırkpınarİzmir Milletvekili
CHP Grubu adınaYani buna mukabil de -az önce vekiller de bahsetti- Merkez Bankasıyla ilgili birtakım tespitlerin açıklığa kavuşturulması gerçekten gerekiyor.
Cevdet AkayKarabük Milletvekili
AK Parti Grubu adınaMerkez Bankası, küresel ve yurt içi makroekonomik gelişmeler doğrultusunda zaman zaman döviz kurunda oynaklığı azaltmak amacıyla müdahale edebilmektedir.
Hüseyin AltınsoyAksaray Milletvekili
Grupların tutumu ve Genel Kurulun kararı oy verince görünür.

Yorumlar
Hakaret, nefret söylemi ve kişisel bilgi içeren yorumlar kaldırılır.