Üniversitelerde yürütülen araştırma geliştirme faaliyetlerinin mevcut durumunun bütüncül biçimde incelenmesi, merkezi yönetim bütçesinden araştırma geliştirmeye ayrılan kaynakların yeterliliği ve etkinliğinin değerlendirilmesi, Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırmalı olarak Türkiye'nin bilimsel yatırım performansının ortaya konulması, akademisyenlerin özlük haklarının bilimsel üretime etkilerinin tespit edilmesi ve Türkiye'nin bilimsel üretim kapasitesinin artırılması amacıyla bir Meclis araştırması açılmalıdır.
Önerge ile Ne İsteniyor?
Bu konuda Meclis araştırması açılması isteniyor. Kabul edilirse vekillerden bir komisyon kurulur, konuyu inceleyip rapor yazar.
Üniversitelerde yürütülen araştırma geliştirme faaliyetlerinin mevcut durumunun bütüncül biçimde incelenmesi, merkezî yönetim bütçesinden araştırma geliştirmeye ayrılan kaynakların yeterliliği ve etkinliğinin değerlendirilmesi, Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırmalı olarak Türkiye'nin bilimsel yatırım performansının ortaya konulması, akademisyenlerin özlük haklarının bilimsel üretime etkilerinin tespit edilmesi ve Türkiye'nin bilimsel üretim kapasitesinin artırılması amacıyla bir Meclis araştırması açılmalıdır.
Partiler Ne Dedi?
Genel Kurulda önergenin görüşmesinde her gruptan söz alanlar, tutanaktan birebir. 7 Ocak 2026 (TBMM tutanağı ↗)
İYİ Parti Grubu adınaMerkezî yönetim bütçesinden AR-GE'ye ayrılan pay ise yüzde 1,5 civarındadır ve kamuya ayrılan payın gayrisafi yurt içi hasılaya oranı yüzde 0,4 seviyesindedir; üniversitelere ayrılan pay bu seviyenin çok altındadır.
Mehmet AkalınEdirne Milletvekili
DEM Parti Grubu adınaBilimsel araştırmaların, bilim üretiminin, eleştirel düşüncenin kurumları olan üniversiteler için akademik özgürlük, ifade özgürlüğü olmazsa olmaz ilk koşul.
Özgül Sakiİstanbul Milletvekili
CHP Grubu adınaBir profesör 100 metrekare bir evi 2015'te 101 maaşla alabilirken bugün 172 maaşla alabiliyor.
Yunus Emreİstanbul Milletvekili
AK Parti Grubu adınaÜniversitelerin yürüttüğü TÜBİTAK araştırma projeleri kapsamında yaklaşık 17 bin bursiyer desteklenmiş ve 17 binden fazla patent tescili gerçekleştirilmiştir yani esasında bilimsel çalışmalar ivmesi artarak devam etmektedir.
Adem KorkmazBurdur Milletvekili
Grupların tutumu ve Genel Kurulun kararı oy verince görünür.

Yorumlar
Hakaret, nefret söylemi ve kişisel bilgi içeren yorumlar kaldırılır.