Asgari ücretin altında emekli aylığı almakta olan yurttaşlarımızın sayıları tespit edilmeli, yaşadıkları ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlar tespit edilmeli, bu sorunların çözümü için alınacak önlemler belirlenmelidir.
Mecliste Ne Oldu?
- Önerge Verildi
- Genel Kurula Geldi
- Görüşülmesi Reddedildi
TBMM Genel Kurulu, 13 Ekim 2022
Önerge ile Ne İsteniyor?
Önergede, emeklilerin ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlarının araştırılması ve çözüm için alınacak önlemlerin belirlenmesi isteniyor. Önerge sahiplerine göre emekli aylıkları enflasyon karşısında değer kaybediyor, birçok emekli asgari ücretin altında aylık alıyor ve bu verilere ulaşılamıyor.
Asgari ücretin altında emekli aylığı almakta olan yurttaşlarımızın sayılarının tespit edilmesi, yaşadıkları ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunların tespit edilmesi, bu sorunların çözümü için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmalıdır.
Partiler Ne Dedi?
Genel Kurulda önergenin görüşmesinde her gruptan söz alanlar, tutanaktan birebir. 13 Ekim 2022 (TBMM tutanağı ↗)
CHP Grubu adınaBugün açlık sınırının 7.245 lira, asgari ücretin 5.500 lira olduğu ülkemizde, milyonlarca emekli asgari ücretin altında ve açlık sınırının altında emekli aylığı almaktadırlar.
Ünal DemirtaşZonguldak MilletvekiliDestekledi
İYİ Parti Grubu adınaENAG, enflasyonun son üç ayda yüzde 17’ye ulaştığını açıkladı, en düşük emekli aylığı da satın alma gücü bakımından 3.500 liradan 2.990 liraya düştü.
İmam Hüseyin FilizGaziantep Milletvekili- HDP Grubu adına
Emekliler yaşam maliyeti krizinin altında, 3.500-3.600 lira aldıkları maaşla daha fazla kalıyorlar.
Rıdvan TuranMersin Milletvekili
AK Parti Grubu adınaAK PARTİ’mizden önceki dönemlerde en düşük emekli maaşı ile asgari ücret arasındaki makas, yapılan düzenlemelerle minimum seviyeye indirildi.
Ahmet ÇakırMalatya Milletvekili
Kimler Vermiş?
Dosyanın Kendisi
Resmi BelgeGenel Kurul Tutanağı27. Dönem, 6. Yasama Yılı, 7. BirleşimTBMM'de Aç ↗ (yeni sekmede açılır)Son Güncelleme:
Kaynak Göster
Referandom. (2026, 11 Ekim). Asgari ücretin altında emekli aylığı almakta olan yurttaşlarımızın sayıları tespit edilmeli, yaşadıkları ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlar tespit edilmeli, bu sorunların çözümü için alınacak önlemler belirlenmelidir [Araştırma Önergesi]. Erişim tarihi: 21 Ekim 2026. https://www.referandom.com/onergeler/asgari-ucretin-altindaki-emekli-ayliklari
Sitene Ekle
Bu oy kartını kendi sitene eklemek için kodu kopyalayıp sayfana yapıştır.
<iframe src="https://www.referandom.com/gom/onerge/asgari-ucretin-altindaki-emekli-ayliklari" title="Referandom: Asgari ücretin altında emekli aylığı almakta olan yurttaşlarımızın sayıları tespit edilmeli, yaşadıkları ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlar tespit edilmeli, bu sorunların çözümü için alınacak önlemler belirlenmelidir" width="100%" height="400" style="max-width:560px;border:0;border-radius:18px" loading="lazy"></iframe>


Yorumlar
Hakaret, nefret söylemi ve kişisel bilgi içeren yorumlar kaldırılır.