1416 Sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanunda Ne Değişiyor?
11 Ekim 2026 itibarıyla Referandom'da bu kanunu değiştirmeyi öneren 1 kanun teklifi ve bu tekliflerde 3 madde var. En yeni teklif: Kamuya Olan Borçlar Yeniden Yapılandırılıyor, Matrah Artırımı Getiriliyor (21 Mayıs 2021).
Öne Çıkan Değişiklik Önerileri
Kamuya Olan Borçlar Yeniden Yapılandırılıyor, Matrah Artırımı Getiriliyor
Madde 14: Yurt Dışı Öğrenci Borcunda Faiz Taahhüt İhlal Tarihinden Başlayacak
1416 sayılı Kanun kapsamında yurt dışına gönderilip taahhüdünü ihlal eden öğrencilerin faiz borcu, ihlalin yapıldığı tarihten başlayarak hesaplanacak.
Teklif Ne ÖneriyorFaiz borcu hesaplanırken öğrencinin taahhüdünü ihlal ettiği tarih faiz başlangıç tarihi sayılır.Madde 15: Yurt Dışındaki Öğrencilere Danışman, Doktoralılara Kadro Hakkı
Yükseköğretim kurumları adına yurt dışına gönderilenlere danışman atanır; doktorayı bitirenler, kurumun atama ölçütlerini karşılarsa öğretim üyesi ya da öğretim görevlisi kadrosuna atanır.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.Teklif Ne ÖneriyorYurt dışındaki öğrenciye danışman atanır; doktorasını bitiren, kurumun ölçütlerini karşılarsa doktor öğretim üyesi ya da öğretim görevlisi olur.Madde 16: Yurt Dışı Öğrenci Borçları Yeniden Hesaplanıp Beş Yıla Taksitlenecek
Faiz düzenlemesi öğrenimi süren öğrencilere de uygulanır. Başvuranların döviz masraf borçları yeniden hesaplanır ve en çok beş yıla taksitlendirilir; başvuru, yayımdan sonraki üç ay içinde yapılır.
Teklif Ne ÖneriyorÜç ay içinde başvuranın borcu yeniden hesaplanır ve en çok beş yıla taksitlenir; terör örgütleriyle iltisak gerekçesiyle ilişiği kesilenler yararlanamaz.
Kaynaklar
Daha Fazlası
Son Güncelleme:
Kaynak Göster
Referandom. (2026, 11 Ekim). 1416 Sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanunda Ne Değişiyor? [Değişen Kanun]. Erişim tarihi: 17 Ekim 2026. https://www.referandom.com/kanunlar/degisen/1416-sayili-ecnebi-memleketlere-gonderilecek-talebe-hakkinda-kanun