İçeriğe Geç

Ölçüme İzin Veriyor musun?

Platformun nasıl kullanıldığını anlamak için ölçüm araçları kullanıyoruz. Bunlar zorunlu değil: reddedersen site aynı şekilde çalışır, ölçüm çerezi yazılmaz, Google’a yalnız çerezsiz ve kimliksiz sayım sinyali gider. Oy kayıtları bu tercihten bağımsız olarak saklanır, ayrıntısı gizlilik metninde.

Meclis'te Bu Hafta 12-18 Ekim: Haftanın birleşimleri, önergeleri ve kanun teklifleri →

Değişen Kanunlar

2443 Sayılı Devlet Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelerine İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunda Ne Değişiyor?

11 Ekim 2026 itibarıyla Referandom'da bu kanunu değiştirmeyi öneren 2 kanun teklifi ve bu tekliflerde 6 madde var. En yeni teklif: Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (10 Ocak 2025).

Öne Çıkan Değişiklik Önerileri

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

AK Parti milletvekillerinin teklifiBu kanuna dokunan 3 madde

  1. Madde 1: Denetleme Kurulu Dernek, Vakıf ve Kooperatifleri Denetleyebilecek

    Devlet Denetleme Kurulu, kamuya yararlı dernek ve vakıflarda, kooperatiflerde, birliklerde ve bunların ortaklık ve iştiraklerinde idari soruşturma ve denetim yapabilecek. Kanunun adı da değişiyor.

    ÖnceVakıf, kooperatif ve birliklerdeki denetim yetkisi Cumhurbaşkanlığı kararnamesindeydi; Anayasa Mahkemesi 2024'te bu ibareyi iptal etti.
    Teklif Ne ÖneriyorKanun, Kurula kamuya yararlı dernek ve vakıflarda, kooperatiflerde, birliklerde ve bunların ortaklık ve iştiraklerinde denetim yetkisi veriyor.
  2. Madde 2: Devlet Denetleme Kurulu Denetçilerinin Görevleri Kanuna Yazılıyor

    Denetçilerin görevleri sayılıyor: denetim ve soruşturma yapmak, kurum ve bankalarla yazışıp bilgi istemek, rapor hazırlamak. Üyeler ve denetçiler, denetledikleri kurumların teftiş birimlerinin yetkilerini de taşıyacak.

    ÖnceDenetçilerin görev ve yetkileri Cumhurbaşkanlığı kararnamesindeydi; kararnamedeki bir hüküm Anayasa Mahkemesince iptal edilmişti.
    Teklif Ne ÖneriyorDenetçilerin görevleri kanunda yazılıyor; üyeler ve denetçiler, denetledikleri kurumların teftiş ve denetim birimlerinin yetkilerine de sahip oluyor.
  3. Madde 3: Devlet Denetleme Kurulu Memurları Görevden Uzaklaştırabilecek

    Kurul üyesi veya denetçi, denetimi engelleyen ya da görevde kalması sakıncalı görülen görevlilerin uzaklaştırılmasını önerebilecek; memurlar ve diğer kamu görevlilerini kendisi uzaklaştırabilecek.

    ÖnceGörevden uzaklaştırma yetkisi Cumhurbaşkanlığı kararnamesindeydi; Anayasa Mahkemesi doğrudan uygulama yetkisini 2021'de iptal etti.
    Teklif Ne ÖneriyorDenetçi uzaklaştırmayı önerebilir, memur ve kamu görevlilerini doğrudan uzaklaştırabilir; sebep ortadan kalkarsa görevli derhal göreve başlatılır.

Teklifin bütün maddeleri ve partilerin görüşleri →

Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

AK Parti milletvekillerinin teklifiBu kanuna dokunan 3 madde

  1. Madde 10: Devlet Denetleme Kurulunun Vakıf ve Kooperatif Denetimi Maddesi Tekliften Çıkarıldı

    2443 sayılı Kanunun adını değiştiren ve Devlet Denetleme Kuruluna vakıflarda, kooperatiflerde, birliklerde ve bunların ortaklık ve iştiraklerinde idari soruşturma, inceleme ve denetim yetkisi veren madde Genel Kurulda tekliften çıkarıldı; kanunda yer almıyor.

    ÖnceKurulun vakıf, kooperatif ve birliklere ilişkin yetkisi Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde yer alıyordu; Anayasa Mahkemesi bu ibareyi iptal etti.
    Teklif Ne ÖneriyorKurul bu kuruluşlarda her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme yapabilecekti.
  2. Madde 11: Denetleme Kurulu Denetçilerinin Görev ve Yetkileri Maddesi Tekliften Çıkarıldı

    Devlet Denetleme Kurulu denetçilerinin görevlerini (denetim, inceleme, araştırma ve soruşturma yapmak, kurum ve bankalarla yazışmak, rapor hazırlamak) kanunda sayan ve denetçilere denetlenen kurumların teftiş birimlerinin yetkilerini tanıyan madde Genel Kurulda tekliften çıkarıldı; kanunda yer almıyor.

    ÖnceDenetçilerin görev ve yetkileri Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde düzenleniyordu; Anayasa Mahkemesi ilgili hükmü iptal etti.
    Teklif Ne ÖneriyorDenetçilerin görev ve yetkileri kanunda sayılacaktı.
  3. Madde 12: Devlet Denetleme Kuruluna Görevden Uzaklaştırma Yetkisi Maddesi Tekliften Çıkarıldı

    Kurul üyesi veya denetçinin denetimi engelleyen, kamu zararını artıracak ya da delilleri karartacak görevliler için görevden uzaklaştırma önerebilmesini, memur ve kamu görevlilerine tedbiri kendisinin uygulayabilmesini öngören madde Genel Kurulda tekliften çıkarıldı; kanunda yer almıyor.

    ÖnceUzaklaştırma yetkisi Cumhurbaşkanlığı kararnamesindeydi; Anayasa Mahkemesi 'tedbiri uygulayabilir veya' ibaresini iptal etti.
    Teklif Ne ÖneriyorHer kademedeki görevlilerin uzaklaştırılması önerilebilecek, memurlara tedbir doğrudan uygulanabilecekti.

Teklifin bütün maddeleri ve partilerin görüşleri →

Kaynaklar

İlgili Terimler

Daha Fazlası

Son Güncelleme:

Kaynak Göster

Referandom. (2026, 11 Ekim). 2443 Sayılı Devlet Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelerine İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunda Ne Değişiyor? [Değişen Kanun]. Erişim tarihi: 17 Ekim 2026. https://www.referandom.com/kanunlar/degisen/2443-sayili-devlet-denetleme-kurulu-baskan-ve-uyelerine-iliskin-bazi

Meclisi Sen de Oyla