En Çok Tartışılan: En düşük emekli aylığının 14.469 TL'ye yükseltilmesi
Meclis bu teklifi kabul etti. Sen katılıyor musun?
Oyunu verince sonucu görürsün.
7539 sayılı kanun olarak yasalaştı.
305milletvekili oy kullandı
236 kabul, 69 ret, 0 çekimser
288 milletvekili oylamaya katılmadı.
| Parti ya da Grup | Kabul | Ret | Çekimser | Katılmadı |
|---|---|---|---|---|
| AK PartiAdalet ve Kalkınma Partisi | 219 | 1 | 0 | 52 |
| CHPCumhuriyet Halk Partisi | 0 | 34 | 0 | 100 |
| DEM PartiHalkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi |
AK PartiAdalet ve Kalkınma Partisi
CHPCumhuriyet Halk Partisi
Veriler 31 Ocak 2025 tarihli TBMM Genel Kurul tutanaklarındaki açık oylama sonuçlarından derlenmiştir.
Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, mevcut yasalar üzerinde bir dizi değişiklik yapmayı öngörmekte olup, bu değişikliklerin amacı kamu yönetimi, ekonomi ve enerji piyasalarında düzenlemeler yaparak daha etkin bir yönetim sağlamak olarak belirlenmiştir. Yapılan değişikliklerin toplum üzerindeki etkileri, hem ekonomik hem de hukuki açılardan önemli sonuçlar doğurabileceğinden, teklifin içeriği ve ilgili eleştiriler detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Aşağıda, teklifte yer alan dokuz madde ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve ilgili gerekçeler ile muhalefet eleştirileri aktarılmıştır.
2443 sayılı Kanunun adı "Devlet Denetleme Kuruluna İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun" olarak değiştirilerek, kurulun yetki alanı genişletilmiştir. Bu kapsamda, DDK'nin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş yetkileri tekrardan düzenlendi. Kamuya yararlı dernekler, vakıflar, kooperatifler ve birlikler üzerindeki denetim yetkileri tekrardan düzenlenmiş ve bu kuruluşlar üzerindeki inceleme ve soruşturma yetkileri güçlendirilmiştir.
Denetçiler artık belirli koşullarda görevden uzaklaştırma tedbiri önerebilecek ve bu tedbiri uygulayabilecektir. Bu koşullar şunlardır:
5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile DDK’nin denetleme yetkisi; Yargı organları dışında tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bunların bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlarında geçerli olacak şekilde düzenlenmiştir.
Denetmenler; her kademe ve rütbedeki görevliler hakkında görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanmasını yetkili makamlara önerebilecek, memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında bu tedbiri uygulayabilecek.
Bu düzenlemeye göre belediye başkanları da DDK tarafından görevden uzaklaştırılabilecek.
Bu düzenlemelerin gerekçesi olarak AYM'nin iptal kararları sonucunda oluşan hukuki boşlukların doldurulması gerektiği öne sürüldü. Ayrıca kamu kaynaklarının daha etkin ve şeffaf şekilde kullanılması ve devlet denetim mekanizmalarının da güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi.
Muhalefet, DDK'nin yetki alanının genişletilmesi nedeniyle, sivil toplum örgütleri üzerinde baskı oluşturulabileceği ve yönetsel bağımsızlıklarının tehlikeye girebileceğini belirtmiştir. Özellikle, görevden uzaklaştırma yetkisinin keyfi uygulamalara yol açabileceği ve birey haklarını ihlal edebileceği yönünde endişelerini dile getirmiştir. Muhalefet, Devlet Denetleme Kurulu'nun yetki kapsamının genişletilmesinin, kamu idaresinde hesap verebilirliği güçlendirmek yerine belirli kesimler üzerinde kontrol sağlamak amacıyla kullanılabileceğini de itirazları arasında göstermiştir.
| 0 |
| 15 |
| 0 |
| 42 |
| İYİ Parti | 0 | 4 | 0 | 25 |
|---|
| MHPMilliyetçi Hareket Partisi | 17 | 0 | 0 | 30 |
|---|
| Yeni YolYeni Yol Partisi | 0 | 15 | 0 | 9 |
|---|
Oy Kullanmayan Gruplar: Bağımsız, DBP, DEVA, DP, DSP, EMEP, Gelecek, HÜDA PAR, SAADET, TİP, YRP
|
| Toplam | 236 | 69 | 0 | 288 |
|---|
DEM PartiHalkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi
İYİ Parti
MHPMilliyetçi Hareket Partisi
Yeni YolYeni Yol Partisi
5510 sayılı Kanunun ek 19. maddesinde yapılan değişiklikle, en düşük emekli maaşı 12.500 TL'den 14.469 TL'ye yükseltilmiştir.
Teklif sahipleri, son dönemde yaşanan yüksek enflasyondan dolayı emeklilerin alım güücnde yaşanan kaybı telafi etmek için en düşük maaş sınırını yükselttiklerini ifade etmiştir. Muhalefet ise yapılan bu zammın yetersiz olduğunu ve emeklilerin yaşam standartlarını iyileştirmeyeceğini belirterek bu teklife itiraz etmiştir.
2016 yılından bu yana uygulanan asgari ücret desteği, 2024 yılı için aylık 700 TL olarak belirlenmişken, 2025 yılı itibarıyla bu tutar 1000 TL'ye yükseltilmiştir. İşverenler, sigortalı çalışan başına günlük 33,33 TL, aylık toplamda 1000 TL destek alacaktır. Toplu iş sözleşmesine tabi özel sektör işverenlerine ait iş yerleri için bu tutar 2000 TL olacaktır. Destek ödemeleri, yine İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacaktır. Mevcut uygulamada asgari ücret desteğinden tüm işverenler yararlanabilirken, yeni düzenleme ile belirli işveren grupları kapsam dışında bırakılmaktadır. Belediyeler, İl Özel İdareleri ve bunlar tarafından kurulan birlik ve işletmeler asgari ücret desteği kapsamı dışına çıkarılmıştır.
Muhalefet, asgari ücretin artırıldığı göz önüne alındığında, verilen desteğin yetersiz olduğu ve işçilerin gelir seviyesinde kayda değer bir iyileşme sağlamayacağını belirtmiştir. İşsizlik Sigortası Fonu'nun, işsizler için oluşturulmuş bir kaynak olduğu ve bu fonun işverenlere aktarılmasının fonun amacını aşan bir kullanım olduğunu eleştirmiştir. 2024 yılında uygulanan asgari ücret desteğinden yararlanan tüm işverenler kapsama alınırken, 2025 yılı itibarıyla destekten yararlanabilecek işveren kapsamının daraltılması, adil olmadığı yönünde eleştirmiştir. Destek tutarının artırılmasına rağmen, ekonomik koşullar ve enflasyon göz önüne alındığında işveren üzerindeki mali yükün hafifletilmediği ve desteğin daha kapsamlı olması gerektiğini vurgulamıştır. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan işçilere yönelik desteklerin artırılması gerektiği ve mevcut uygulamanın dengesiz olduğu belirtilmiştir.
Muhalefet, belediyelere asgari ücret desteği verilmeyeceğine yönelik hükmün teklif metninden çıkarılmasını talep etmiş olsa da bu talep sonuçsuz kalmıştır.
Değişiklik:
Gerekçe:
Muhalefet Eleştirileri:
Değişiklik:
Gerekçe:
Muhalefet Eleştirileri:
Kanun teklifi ile birlikte kamu yönetimi, enerji sektörü ve sosyal güvenlik sisteminde önemli değişiklikler öngörülmektedir. Ancak, muhalefet partileri tarafından getirilen eleştiriler, yetki genişletmelerinin kamu denetimini zayıflatabileceği ve ekonomik desteklerin belirli gruplara avantaj sağlayabileceği yönünde yoğunlaşmaktadır. Bu bağlamda, düzenlemelerin uzun vadeli etkilerinin dikkatle takip edilmesi gerektiği ifade edilmektedir. Teklif edilen değişikliklerin kamu çıkarını ne ölçüde koruduğu ve ekonomik dengeleri nasıl etkileyeceği, önümüzdeki süreçte daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır.
Yorumlar
Hakaret, nefret söylemi ve kişisel bilgi içeren yorumlar kaldırılır.