5902 Sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunda Ne Değişiyor?
7 Ekim 2026 itibarıyla Referandom'da bu kanunu değiştirmeyi öneren 2 kanun teklifi ve bu tekliflerde 2 madde var. En yeni teklif: Polis Yüksek Öğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (18 Ekim 2022).
Öne Çıkan Değişiklik Önerileri
Polis Yüksek Öğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Madde 13: AFAD'a Başka Kurumlardan Denetçi Nakli Yapılabilecek
Kamu idarelerinde en az beş yıl müfettiş, denetçi, denetmen ya da kontrolör olarak çalışanlar, sınavı kazanırsa bir yıl içinde AFAD denetçi kadrolarına naklen atanabilecek.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.Teklif Ne ÖneriyorEn fazla yedi kişi, yazılı ve/veya sözlü sınavla Afet ve Acil Durum Yönetimi denetçi kadrolarına naklen atanabiliyor.
Pilot Vergi İstisnası, Emekli Aylığı Alt Sınırı ve Sigorta Düzenlemeleri
Madde 49: Yurt Dışı Acil Yardım Harcamaları İhale Kanunlarına Tabi Olmayacak
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı bütçesinde uluslararası acil yardım ödeneği ayrılacak; bu hesaptan yapılacak harcamalar Kamu İhale ve Kamu Malî Yönetimi Kanunlarına tabi olmayacak.
ÖnceAynı muafiyet bütçe kanununun (E) cetvelinde yer alıyordu; Anayasa Mahkemesi 2018'de iptal etti.Teklif Ne ÖneriyorÖdenek Başkanlık bütçesinde ayrılıyor; gerekirse Cumhurbaşkanı kararıyla insani yardım kampanyası başlatılabiliyor.
Kaynaklar
İlgili Terimler
Daha Fazlası
Son Güncelleme:
Kaynak Göster
Referandom. (2026, 7 Ekim). 5902 Sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunda Ne Değişiyor? [Değişen Kanun]. Erişim tarihi: 17 Ekim 2026. https://www.referandom.com/kanunlar/degisen/5902-sayili-afet-ve-acil-durum-yonetimi-baskanligi-ile-ilgili-bazi-duzenlemeler