Ölçüme İzin Veriyor musun?
Platformun nasıl kullanıldığını anlamak için ölçüm araçları kullanıyoruz. Bunlar zorunlu değil: reddedersen site aynı şekilde çalışır, ölçüm çerezi yazılmaz, Google’a yalnız çerezsiz ve kimliksiz sayım sinyali gider. Oy kayıtları bu tercihten bağımsız olarak saklanır, ayrıntısı gizlilik metninde.
Resmi başlık: Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
En Çok Tartışılan: Ticari mevduatın sigorta kapsamına alınması
Bu teklife katılıyor musun?
Oyunu verince sonucu görürsün.
Kanun, ticari mevduatı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun sigortası kapsamına alıyor. Fonun yapısını, Türkiye Varlık Fonu'na ve belediye borçlarına ilişkin hükümleri de düzenliyor.
"Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" (2/4389), 12 Nisan 2022 tarihinde TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifin ilk imzacısı Denizli Milletvekili Nilgün Ök (AK Parti). Teklifi toplam 61 milletvekili imzaladı. Teklif esas komisyon olarak Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldü ve komisyon raporunu 18 Nisan 2022 tarihinde verdi (sıra sayısı 327). Genel Kurulda 26 Mayıs 2022 tarihinde açık oylamayla kabul edildi: 230 kabul, 52 ret oy. Kanun 7407 sayıyla 28 Mayıs 2022 tarihli ve 31849 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kanun, Bankacılık Kanunu ve bazı kanunlarda, ayrıca 655 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de değişiklik yapıyor.
Kurumların bilançolarında yer alan yabancı paralar 2022 yılı sonuna kadar Türk lirasına dönüştürülürse, bu dönüşümle açılacak mevduata tahakkuk eden faiz ve kar payları ile diğer kazançlar kurumlar vergisi istisnası kapsamına alınıyor.
Stratejik yatırımların Türkiye Varlık Fonu'nun sektöre özgülenmiş şirketleri tarafından yapılmasının önü açılıyor. Türkiye Varlık Fonu tarafından kurulacak şirket ve alt fonlara tanınan muafiyet ve istisnalar, düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihten önce kurulmuş şirket ve fonlara da uygulanıyor.
Belediyelerin şehir içi raylı ulaşım sistemi ve metro projeleri borçlarına karşılık yapılacak kesinti oranı, belediyelerin aylık vergi gelirleri tahsilat toplamının yüzde 5'ini aşamıyor.
Genel Kurulda teklifin görüşmesinde her gruptan söz alanlar, tutanaktan birebir. 18 Mayıs 2022 (TBMM tutanağı ↗)
Ticari mevduatların ani bir kararla sigortalanması karşısında piyasalarda tedirginlik oluşabileceği endişesini taşıyoruz.Muhammet Naci CinisliErzurum Milletvekili
Kanun teklifinde mevduat ve katılım fonu sigortalama kapsamı genişletilerek resmî kuruluşlar ile kredi ve finans kuruluşlarına ait olanlar dışında kalan ticari mevduatlar sigorta kapsamına alınmaktadır.
Çözüm kur korumalı mevduat değildir; köklü ve yapısal çözümler üretmek gerekiyor ama bunu anlamak istemiyorsunuz.Hakkı Saruhan Oluçİstanbul Milletvekili
Grupların tutumu ve Genel Kurulun kararı oy verince görünür.
Yorumlar
Hakaret, nefret söylemi ve kişisel bilgi içeren yorumlar kaldırılır.