İçeriğe Geç

Ölçüme İzin Veriyor musun?

Platformun nasıl kullanıldığını anlamak için ölçüm araçları kullanıyoruz. Bunlar zorunlu değil: reddedersen site aynı şekilde çalışır, ölçüm çerezi yazılmaz, Google’a yalnız çerezsiz ve kimliksiz sayım sinyali gider. Oy kayıtları bu tercihten bağımsız olarak saklanır, ayrıntısı gizlilik metninde.

Meclis Günlüğü 15 Ekim: Kızılay Teklifinin İlk İki Maddesi Kabul Edildi →

Tarım/HayvancılıkSağlık27. Dönem, 4. Yasama YılıTorba TeklifYorumlar

Gıda, Tarım ve Orman Alanında Çok Maddeli Düzenleme

Resmi başlık: Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi

En Çok Tartışılan: Tarım arazisi, orman, tütün ve alkol kuralları

Sen Ne Diyorsun?

Bu teklife katılıyor musun?

Referandom Oylaması

Oyunu verince sonucu görürsün.

Teklifin Aşamaları

  1. Teklif Edildi, tamamlandı
  2. Komis­yonda, tamamlandı
  3. Genel Kurul, tamamlandı
  4. Sonuç, oy verince görünür

Mecliste Nasıl Oylandı?

Sonucu oyundan sonra görürsün ↑

Bu Teklif Ne Yapıyor?

Kanun, gıda, tarım ve orman alanındaki birçok kanunda değişiklik yapıyor. Tarım arazilerinin korunması, orman izinleri, tütün ve alkol denetimi ile alkol satışı cezaları bu değişiklikler arasında yer alıyor.

Yasalaşma Süreci

"Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" (2/2985), 24 Haziran 2020 tarihinde TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifin ilk imzacısı Aydın Milletvekili Metin Yavuz (AK Parti). Teklifi toplam 66 milletvekili imzaladı. Teklif esas komisyon olarak Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşüldü ve komisyon raporunu 6 Temmuz 2020 tarihinde verdi (sıra sayısı 221). Genel Kurulda 28 Ekim 2020 tarihinde açık oylamayla kabul edildi: 222 kabul, 44 ret oy. Kanun 7255 sayıyla 4 Kasım 2020 tarihli ve 31294 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kanun ile Ne Değişiyor?

Kanun, tarım topraklarının daha sıkı korunması ve toplum sağlığının korunması amacıyla gıda, tarım, orman, tütün ve alkol alanlarında değişiklikler getiriyor.

Tarım Arazileri

  • Tarım arazilerinde verilen izinlerin amaca uygun kullanılıp kullanılmadığının denetimi hızlandırılıyor. İhlal tespit edilirse tapu kaydının beyanlar hanesine şerh düşülüyor. Aykırılık ilk kez tespit edilirse bozulan arazinin her bir metrekaresi için 10 TL, toplamda 1000 TL'den az olmamak üzere idari para cezası uygulanıyor.
  • Yeter gelirli tarım arazilerinin ekonomik bütünlüğe sahip kısımları parsel bazında satılabiliyor.
  • Tarım arazilerinde ifraz, hisselendirme, pay temliki ve benzeri işlemler Tarım ve Orman Bakanlığının izniyle yapılıyor. Arazilerin aynen mülkiyet devri ise doğrudan tapu müdürlüklerince yapılabiliyor.
  • Bir yıl içinde anlaşma sağlayan tüm mirasçılara vergi ve harç muafiyeti tanınıyor. Asgari tarımsal arazi büyüklüğünün paydaşlara aynen devrinde de bu işlemlerden vergi ve harç alınmıyor.

Orman ve Sulama

  • Sahipli arazilerde ekim ve dikim yoluyla ağaçlandırmanın teşvik edilmesi amaçlanıyor. Alan büyüklüğüne bakılmaksızın bu alanlardaki ağaçlıkların izinsiz kesilmesi yasaklanıyor ve izinsiz ağaç kesme cezası yeniden belirleniyor.
  • Bozuk orman alanlarında orman bitkisi fidanlığı kurulmasına, mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine, odun dışı ürünleri işleyen tesis kurulmasına izin verilebiliyor. Saha tesliminden itibaren iki yıl içinde işletmeye alınmayan tesislerin izni iptal ediliyor.
  • Savunma Sanayii Başkanlığının savunma amaçlı tesisleri için bedelsiz izin verilebiliyor.
  • Sulama kooperatifleriyle ilgili işlemlerde Tarım ve Orman Bakanlığı yetkili oluyor. DSİ'nin tarla içi sulama desteklerine ilişkin yetkileri de Bakanlık tarafından tek merkezden yürütülüyor.
  • Merkez Av Komisyonuna çevre ve doğa gönüllüsü kuruluşlardan üç temsilci ile bir biyoloji öğretim görevlisi ekleniyor, üye sayısı 25'e çıkıyor.

Gıda ve Şeker

  • 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununda taklit ve tağşiş yapılmış ürünlerin işlenmesi ve piyasaya arzı yasaklanıyor. Komisyon metnindeki yanıltıcı yayın tanımı, yasağı ve cezası Genel Kurulda metinden çıkarıldı. İnsan sağlığı için tehlike oluşturan veya taklit ve tağşiş yapılmış ürünleri piyasaya arz eden gıda işletmecilerine yönelik yaptırımlar ağırlaştırılıyor.
  • Şeker piyasasında faaliyet gösteren ve şekeri hammadde olarak kullanan veya ticaretini yapan kişiler de denetlenebiliyor.

Tütün ve Alkol

  • Makaron, yaprak sigara kağıdı, sigara filtresi ve alkol üretimi ile satışı Tarım ve Orman Bakanlığının denetimine giriyor. Makaron ve yaprak sigara kağıdı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamına alınıyor.
  • Tütün mamulü üreticilerine %30 yerli tütün kullanma zorunluluğu getiriliyor. Oran 2022 yılında %17, 2023 yılında %21 ve 2024 yılında %25 olarak kademeli uygulanıyor.
  • Bakanlıktan izin almadan makaron, yaprak sigara kağıdı ve sigara filtresi fabrikası veya imalathanesi kuran ve işletenler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve beş binden on bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılıyor.
  • 22:00 ile 06:00 arasındaki perakende alkollü içki satış yasağının ihlali için idari para cezası artırılıyor. Beş yıl içinde üçüncü kez ihlal eden ile 18 yaş altına üçüncü kez alkol satan satıcının tüm perakende ve açık alkollü içki satış belgeleri iptal ediliyor; bu kişilere iki yıl süreyle yeni satış belgesi verilmiyor.

Madde Madde

Her maddeyle ne değiştiği ve partilerin o maddeye ne dediği: teklif sahiplerinin gerekçesi, komisyon raporundaki muhalefet şerhleri ve Genel Kurulda verilen önergeler.

Madde 1Tartışmalı

4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu

Alkol Satış Yasağına Uymayan Satıcıya Ceza ve Belge İptali

Gece 22.00 ile 06.00 arasındaki satış yasağına aykırı davranana para cezası getiriliyor; bu yasağı ya da 18 yaş altına satış yasağını beş yılda üçüncü kez ihlal edenin satış belgesi iptal ediliyor.

ÖnceGece satış yasağına aykırılıkta uygulanan idari para cezası daha düşüktü.
ŞimdiGece yasağını çiğneyene 65 bin ile 320 bin lira ceza verilir; gece ya da 18 yaş altı yasağında beş yılda üçüncü ihlalde satış belgesi iptal edilir, iki yıl yenisi verilmez.
Teklifin Gerekçesi
Böylece, söz konusu yasakların uygulanabilirliğinin ve önleyiciliğinin arttırılarak toplum sağlığının daha iyi bir şekilde korunması amaçlanmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
1 / 33

Partiler Ne Dedi?

Genel Kurulda teklifin görüşmesinde her gruptan söz alanlar, tutanaktan birebir. 7 Ekim 2020 (TBMM tutanağı ↗), 20 Ekim 2020 (TBMM tutanağı ↗)

  • İYİ Parti Grubu adına
    Nüfus 25 milyon arttığı hâlde tarım alanları yüzde 44 oranında küçülmüş.
    Lütfü Türkkan fotoğrafıLütfü TürkkanKocaeli Milletvekili
  • MHP Grubu adına
    Bu kanun teklifiyle beraber, tarım alanlarının korunması ve yapılaşmasının düzenlenmesi bizim teklifimizle uyum göstermektedir.
    Hasan Kalyoncuİzmir Milletvekili
  • HDP Grubu adına
    AKP bu önerisiyle, “bozuk orman alanı” dedikleri alanlara açacakları tesislerle birlikte ormanların yok edilmesine imkân sağlayacak.
    Rıdvan TuranMersin Milletvekili
  • CHP Grubu adına
    Bu kanun teklifi, aslında bir torba tarım kanunu, daha önce çıkarılmış 12 kanunda değişiklik öngörmektedir.
    Orhan Sarıbal fotoğrafıOrhan SarıbalBursa Milletvekili

Grupların tutumu ve Genel Kurulun kararı oy verince görünür.

  • İYİ Parti Grubu adına
    Ayrıca, alkol satış saatlerinin kısıtlanması gibi uygulamalar ya da alkol ve tütün ürünlerinin alımını zorlaştırmak, bu maddelerin kullanımını azaltacak tedbirler olarak görülmemelidir.
    Ayhan AltıntaşAnkara Milletvekili
  • HDP Grubu adına
    Şimdi, bu 5 önemli maddeyle, tamamen keyfî, hukuk dışı, hiçbir yasal prosedürle alakası olmayan bir bakanlıkla karşı karşıyayız.
    Nusrettin MaçinŞanlıurfa Milletvekili
  • CHP Grubu adına
    Çiftçiye destek vermesi gereken Tarım ve Orman Bakanlığının üretici yerine sanayicileri tercih etmesi Türk tarımı adına utanç tablosudur.
    İlhami Özcan Aygun fotoğrafıİlhami Özcan AygunTekirdağ Milletvekili
  • AK Parti Grubu adına
    Yeni kanun teklifimizle amacımız, gıdada taklit ve tağşişi önleyerek 83 milyonun sağlığını ve aziz milletimizin geleceği için önemli yere sahip olan tarım arazilerini koruma altına almaktır.
    Metin YavuzAydın Milletvekili
  • MHP Grubu adına
    Yine, tarımsal don gerçekleşmişti geçen yıl; narenciye üreticileri bundan da çok ciddi zarar gördüler.
    Muharrem Varlı fotoğrafıMuharrem VarlıAdana Milletvekili

Grupların tutumu ve Genel Kurulun kararı oy verince görünür.

Teklif Sahipleri

66 milletvekili
Tümünü Göster (66)

İlgili Belgeler

Son Güncelleme:

Yorumlar

Hakaret, nefret söylemi ve kişisel bilgi içeren yorumlar kaldırılır.