En Çok Tartışılan: En düşük emekli aylığının 12.500 TL olarak belirlenmesi
Meclis bu teklifi kabul etti. Sen katılıyor musun?
Oyunu verince sonucu görürsün.
7524 sayılı kanun olarak yasalaştı.
378milletvekili oy kullandı
259 kabul, 119 ret, 0 çekimser
215 milletvekili oylamaya katılmadı.
| Parti ya da Grup | Kabul | Ret | Çekimser | Katılmadı |
|---|---|---|---|---|
| AK PartiAdalet ve Kalkınma Partisi | 229 | 0 | 0 | 35 |
| CHPCumhuriyet Halk Partisi | 0 | 70 | 0 | 57 |
| DEM PartiHalkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi |
AK PartiAdalet ve Kalkınma Partisi
CHPCumhuriyet Halk Partisi
Veriler 28 Temmuz 2024 tarihli TBMM Genel Kurul tutanaklarındaki açık oylama sonuçlarından derlenmiştir.
Vergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM’de kabul edildi. Emekli maaşı ve yurt dışı çıkış harcının da kendisine yer bulduğu teklifin içeriğini ve muhalefetin değindiği noktaları sizler için inceledik. İyi okumalar.
Teklifin ilk maddesi ile Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabi kamu idarelerince, mahkeme kararları ve icra dairelerinin ödeme veya icra emirleri üzerine yapılacak ödemelerde de borcu yoktur belgesi aranılması yönünde Hazine ve Maliye Bakanına yetki verilmesi hükme bağlanmıştır.
Bu maddede geçen kamu idareleri kanunda; merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idarelerden oluşan genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri şeklinde sayılmıştır.
DEM Parti’li komisyon üyeleri bu madde hakkında, mahkemelerin ve icra dairelerinin hatalı veya haksız emirleri sonucu yapılacak ödemelerin mali anlamda mağduriyet oluşturma riskine dikkat çekmişlerdir.
SAADET komisyon üyesi bu düzenlemenin mükellefler açısından olumsuz bir düzenleme olarak göründüğünü söylese de esasen borç yükümlülüğünü yerine getirmeyen ve farklı kurumlara borcu olan ancak vergi dairelerince görülmeyen borçların da tahsilatını kolaylaştıracağını ifade etmiştir.
Gelir Vergisi Kanunu Değişiklikleri
Teklifin ikinci maddesine göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kriterleri uyarınca “teknogirişim şirketi” niteliğine sahip şirketlere yönelik gelir vergisi istisnası düzenlenmiştir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tanımına göre teknogirişim şirketi; teknoloji ve yenilik odaklı faaliyetler yürüten, hızlı büyüme potansiyeline sahip ölçeklenebilir bir iş fikri olan en fazla 10 yaşındaki girişim şirketi olarak tanımlanmıştır.
Teknogirişim şirketleri, hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak ücret niteliğinde pay senedi verirse senedin verildiği tarihteki rayiç değerinin o yıldaki bir yıllık brüt ücret tutarını aşmayan kısmı gelir vergisinden istisna olacak.
Hizmet erbabı bu payları üç yıl içerisinde elinden çıkarırsa istisna edilen gelir vergisinin tamamı, 4-6 yıl içerisinde çıkarırsa istisna edilen verginin %75’i, 7-12 yıl içerisinde çıkarırsa %25’i vergi ziyaı cezası olmadan gecikme faizi ile işverenden tahsil edilecek.
CHP’li komisyon üyeleri ücretlinin işten çıkması, vefatı ve benzeri nedenlerle hisse senedinin elden çıkarılması işleminden işverenin sorumlu tutulmasının sakıncasına dikkat çekmiştir.
DEM Parti’li üyeler, pay senedi verilmesi yoluyla sağlanan menfaatlerin gerçek değerinin tespitinde yaşanabilecek zorlukların altını çizmiştir.
SAADET üyesi maddeyi olumlu bulmakla birlikte, düzenlemenin sadeleştirilmesi ve satış için tek bir tarihin belirlenmesinin daha uygun olacağını ifade etmiştir.
Teklifin üçüncü maddesiyle günlük kazançlar hakkında düzenlemeye gidilmiştir.
Teklifin başlıca düzenlemelerini tek tek oylayabilirsin.
Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabi kamu idarelerince, mahkeme kararları ve icra dairelerinin ödeme veya icra emirleri üzerine yapılacak ödemelerde de borcu yoktur belgesi aranılması yönünde Hazine ve Maliye Bakanına yetki verilmelidir.
Oyunu verince sonucu görürsün.
Teknogirişim şirketlerinin çalışanlarına verdiği pay senetleri gelir vergisi istisnası kapsamına dahil edilmelidir.
Oyunu verince sonucu görürsün.
Vergi mükelleflerinin günlük hasılat tutarlarını tespit etmek amacıyla bir ayda üçten, bir yılda on ikiden az olmamak kaydıyla yoklama yapılmalıdır.
Oyunu verince sonucu görürsün.
Serbest meslek kazanç defteri tutanlar için ilgili takvim yılına ait serbest meslek kazanç bildiriminde yer alan gayrisafi hasılat tutarının, yoklamalar sonucu edilen tutar ile arasındaki fark %20’den fazla olan mükellefler izaha davet edilmelidir.
Oyunu verince sonucu görürsün.
Yoklama sonucu tespit edilen hasılat tutarı ile; bilanço esasına göre defter tutanlar için ilgili takvim yılına ait gelir tablosunda yer alan brüt satış tutarı, arasındaki fark %20’den fazla olan mükellefler izaha davet edilmelidir.
Oyunu verince sonucu görürsün.
| 0 |
| 13 |
| 0 |
| 44 |
| DEVADemokrasi ve Atılım Partisi | 0 | 8 | 0 | 7 |
|---|
| DPDemokrat Parti | 0 | 2 | 0 | 1 |
|---|
| EMEPEmek Partisi | 0 | 1 | 0 | 1 |
|---|
| İYİ Parti | 0 | 6 | 0 | 26 |
|---|
| MHPMilliyetçi Hareket Partisi | 30 | 0 | 0 | 20 |
|---|
| SAADETSaadet Partisi | 0 | 16 | 0 | 4 |
|---|
| TİPTürkiye İşçi Partisi | 0 | 3 | 0 | 0 |
|---|
Oy Kullanmayan Gruplar: Bağımsız, DBP, DSP, HÜDA PAR, YRP
|
| Toplam | 259 | 119 | 0 | 215 |
|---|
DEM PartiHalkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi
DEVADemokrasi ve Atılım Partisi
DPDemokrat Parti
EMEPEmek Partisi
İYİ Parti
MHPMilliyetçi Hareket Partisi
SAADETSaadet Partisi
TİPTürkiye İşçi Partisi
Mükelleflerin günlük hasılat tutarlarını tespit etmek amacıyla bir ayda üçten, bir yılda on ikiden az olmamak kaydıyla madde uyarınca işlem yapmak üzere yoklama yapılabileceği hükme bağlanıyor.
Yapılacak yoklamalar sonucu tespit edilen günlük hasılat tutarı ortalamasından hareketle aylık hasılat tutarı hesaplanacaktır. Tespit edilen aylık tutarların toplamı tespiti yapılan ayların sayısına bölünerek aylık ortalama tutarı bulunacak ve ortalama tutarının mükellefin faaliyette bulunduğu ay sayısıyla çarpılması sonucunda ise yıllık hasılatları tespit edilmiş sayılacaktır.
Tespit edilen hasılat tutarı ile,
a) Bilanço esasına göre defter tutanlar için ilgili takvim yılına ait gelir tablosunda yer alan brüt satış tutarı, b) İşletme hesabı esasına göre defter tutanlar için ilgili takvim yılına ait işletme hesap özetinde yer alan dönem içinde elde edilen hasılat tutarı, c) Serbest meslek kazanç defteri tutanlar için ilgili takvim yılına ait serbest meslek kazanç bildiriminde yer alan gayrisafi hasılat tutarı, arasındaki fark %20’den fazla olan mükellefler izaha davet edilecektir.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu temsilcisi komisyon toplantıları sırasında, esnafın zaten zor durumda olduğunu maddenin teklif metninden çıkarılması gerektiğini ifade etmiştir.
CHP’li komisyon üyeleri, fiziki olarak mükelleflerin iş yerinde gün boyu denetim ve yoklama yapılmasının günümüzdeki teknolojik gelişmelere ve modern vergi prensiplerine uygun görünmediğini belirtmiştir. Gelir İdaresi Başkanlığının personel sayısının bu uygulamanın gerçekleşmesi için yetersiz olduğunu da ifade etmiştir.
Fiziki yoklama yerine son dönemde gelişmekte olan yapay zeka tekniklerinden de faydalanarak finansal hareketlerin izlenmesinin, mükelleflerin mal varlıklarındaki artışın ve kişisel harcama tutarlarının beyan ettikleri yıllık gelirlerle karşılaştırılmasının daha faydalı olacağını vurgulamıştır.
DEM Parti’li üyeler ise bu uygulamanın işletmelerin normal işleyişine olumsuz etki edebileceğini ifade etmiştir. Ayrıca günlük hasılat tutarı üzerinden hesaplanacak aylık ortalamanın işletmelerin mali tablolarını doğru yansıtmayacağını da belirtmiştir.
İYİ Partili üyeler de bu uygulamanın günümüz teknolojik gelişmelerine ayak uyduramadığını ifade etmiştir.
SAADET üyesi de bu maddenin uygulanabilirliğinin bulunmadığını belirtmekle yetinmiştir.
Teklifin dördüncü maddesinde, elektronik ticaret pazar yerlerinde elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapılmasına ya da sipariş verilmesine imkan sağlayan aracı hizmet sağlayıcılarının ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, mezkur Kanun hükümlerine göre faaliyette bulunan hizmet sağlayıcılarına ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına faaliyetleri dolayısıyla yaptıkları ödemeler vergi kesintisi kapsamına alınmaktadır.
Ayrıca, maddede yapılan diğer bir düzenleme ile mal ve hizmet alımlarına ilişkin gerçek kişilere yapılan ödemeler üzerinden Cumhurbaşkanınca belirlenen sektör ve faaliyet konuları dikkate alınarak vergi tevkifatı yapılması öngörülmektedir.
DEM Parti’li üyeler, bu uygulamanın özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için ek bir mali yük oluşturacağını ve nakit akışlarını olumsuz etkileyerek işletmelerin büyümesini sınırlayabileceğini belirtmiştir.
SAADET üyesi ise elektronik ortamda olmayan mükelleflere bu tevkifat uygulanmazken elektronik ortamda olanlara uygulanacak olmasının uygulama birliğinden uzak olduğunu ifade etmiştir.
Vergi Usul Kanunu Değişiklikleri
Teklifin altıncı maddesiyle birlikte vergi mükellefi olmayan ancak gelir getirici faaliyetlerde bulunanlara da ödemelerini banka üzerinden yapma zorunluluğu getirilmektedir. Ayrıca aynı madde ile internet ortamında yapılan her türlü gelir getirici faaliyetlere ilişkin bu faaliyetlerin yürütüldüğü ortam sahiplerine bilgi verme zorunluluğu da getirilmektedir.
Teklifin yedinci maddesiyle, kıymetli madenler borsasında işlem gören kıymetli madenlerin değerleme işlemlerinde değerleme ölçüsü olarak borsa rayicinin kullanılabilmesi sağlanmaktadır.
Sekizinci madde ile kıymetli maden üretim ve alım-satımı ile iştigal eden mükelleflerin aktiflerinde ticari mal olarak kayıtlı olanlar hariç olmak üzere, mükelleflerin aktiflerinde tasarruf amacıyla tutmuş oldukları kıymetli madenler ile kıymetli maden ile olan alacak ve borçların borsa rayiciyle değerlenmesi sağlanmaktadır.
Dolayısı ile kıymetli madenlere dayalı fiziki ya da kaydi olarak açılan mevduat hesapları ile kredi hesapları da borsa rayici ile değerlenecektir.,
Ayrıca, kıymetli maden ile olan mevduat veya kredi sözleşmelerine dayanan alacaklar ve borçlar değerleme gününe kadar hesaplanacak faizleriyle birlikte dikkate alınacaktır.
Dokuzuncu madde uyarınca vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeksizin kayıt dışı faaliyette bulunmak suretiyle vergi ziyaına sebebiyet verilmesi durumunda, kesilecek vergi ziyaı cezası %50 artırımlı uygulanacaktır.
Onuncu madde ile Vergi Usul Kanunu’nda yer alan usulsüzlük cezalarını düzenlemektedir.
Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan zorunluluklara uymayanlara verilecek cezalar artırılmıştır.
Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu uyarınca izin verilen durumlar hariç olmak üzere kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart, karekod, elektronik cüzdan ve benzeri ödeme araçları kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen tahsilatların, kendi mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları aracılığıyla yapılması durumunda, tahsilatı yapan mükelleflere ve kendi adına kayıtlı olan bu sistemleri veya cihazları kullandıranlara ayrı ayrı her bir işlem için tatbik olunan özel usulsüzlük cezasının üç katı uygulanır. Şu kadar ki, bu fıkra uyarınca bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon Türk lirasını geçemeyecek.
Mal teslimi veya hizmet ifalarına ilişkin tahsilatların, banka ve benzeri finans kurumları, ödeme kuruluşları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracılığıyla başkalarının adı ve/veya hesabı kullanılarak yapılması durumunda, her bir işlem için uygulanan cezalardan az olmamak üzere işleme konu tutarın % 10’u nispetinde, mal teslimi veya hizmet ifasını yapanlar ile adına ve/veya hesabına ödeme yapılanlara ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası kesilir. Bu şekilde ceza kesilen mükellefler hakkında üçüncü fıkra hükmü uygulanmaz. Ancak, bu fıkra uyarınca bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon Türk lirasını geçemeyecek.
Katma Değer Vergisi Kanunu Değişiklikleri
Gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan araçlar, özel tekne ve yatlar, deniz taşıma aracı olarak kabul edilmeyecek ve bu faaliyetlerden elde edilen gelirlere vergi istisnası uygulanmayacak.
Gümrük vergisinden halihazırda muaf olan malül ve engellilerin kullanımına özgü eşyalara tanınan KDV ve ÖTV istisnaları kaldırılacak.
Beş takvim yılı süresince indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisi, indirilemeyecek katma değer vergisi olarak değerlendirilecektir.
6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, genel bütçeli kamu idareleri ile yabancı devlet kurum ve kuruluşları arasında imzalanan protokol kapsamında genel bütçeli kamu idarelerine bağışlanmak üzere, konut, iş yeri, okul, öğrenci yurdu, hastane, ibadethane, kültür ve sanat merkezi, kütüphane gibi taşınmazların inşasına ilişkin yabancı devlet kurum ve kuruluşlarına 1/1/2024 tarihinden itibaren yapılan teslim ve hizmetler ile bu yerlerde genel bütçeli kamu idareleri ile yabancı devlet kurum ve kuruluşları arasında imzalanan protokol kapsamında genel bütçeli kamu idarelerine bağışlanacak konutların yabancı devlet kurum ve kuruluşlarına teslimi 31/12/2025 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesna olacak.
Diğer Hükümler
Emekli aylığı alanların kamuda çalışma yasağının istisnaları arasına “Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu 1949 tarihli Cenevre Sözleşmeleri ve bu sözleşmelerin 1977 tarihli ek protokolleri gereği, savaşta ve barışta uluslararası yardımları yürütmekle mükellef özel hukuk tüzel kişiliğini haiz kamuya yararlı dernek olan Türkiye Kızılay Derneği ile bu derneğe ait veya bağlı işletmelerde çalışanlar” eklendi.
En düşük emekli aylığı 12.500 Türk Lirası olacak.
En düşük emekli aylığının yükseltilmesi dolayısıyla yapılacak ödemeler kapsamında ortaya çıkan ödenek ihtiyacını karşılamak amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine ödenek eklemeye Cumhurbaşkanı yetkilendirilecek.
Yurt dışı çıkış harcı 500 TL’ye yükseltilecek.
Taşınmazlara yatırım yapan fon ve ortaklıkların kurumlar vergisinden istisna olabilmesi için, ticari mal niteliğinde olanlar dahil sahip oldukları taşınmazlardan elde ettikleri kazançların %50’sini kazancın elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayı izleyen ikinci ayın sonuna kadar kar payı olarak ortaklara dağıtılması şart olacaktır.
Yerel ve Küresel Asgari Tamamlayıcı Kurumlar Vergisi
Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen ek madde ile konsolide finansal tablosundaki yıllık konsolide hasılatı, gelirin raporlandığı hesap döneminden önceki dört hesap döneminin en az ikisinde 750 milyon avro karşılığı Türk lirası sınırını geçen çok uluslu işletme gruplarının bağlı işletmelerinin ilgili hesap dönemindeki kazançları, yerel ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisine tabi olacaktır.
Kanuna eklenen yerel ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisinden muaf olacak işletmeler şu şekilde sayılmıştır:
Yerel ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisinden muaf olanlar diledikleri takdirde bu madde kapsamındaki muafiyet hükümlerinden vazgeçebileceklerdir.
Çok uluslu işletme gruplarının bağlı işletmelerinin uluslararası deniz taşımacılığı faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları yerel ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisinden istisna tutulacaktır.
Yorumlar
Hakaret, nefret söylemi ve kişisel bilgi içeren yorumlar kaldırılır.