Platformun nasıl kullanıldığını anlamak için ölçüm araçları kullanıyoruz. Bunlar zorunlu değil: reddedersen site aynı şekilde çalışır, ölçüm çerezi yazılmaz, Google’a yalnız çerezsiz ve kimliksiz sayım sinyali gider. Oy kayıtları bu tercihten bağımsız olarak saklanır, ayrıntısı gizlilik metninde.
Veriler 27 Aralık 2023 tarihli TBMM Genel Kurul tutanaklarındaki açık oylama sonuçlarından derlenmiştir.
Bu Teklif Ne Yapıyor?
Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi kabul edildi. Aşağıda yer alan 31 kanun ve iki kanun hükmünde kararnamede değişiklik öngören teklif 86 maddeden oluşuyor.
Bu durum muhalefet tarafından yasama ilkelerine ve kanun yapma teamüllerine aykırı olarak nitelendirilmiştir. Kanun teklifinde birbiriyle bağlantılı konular olsa da birbirinden çok uzak konular da yer almaktadır. Torba kanun tekniği ile hazırlanan teklif diğer teklifler gibi muhalefet tarafından ilk olarak bu husus dolayısıyla eleştiri oklarının hedefi olmuştur.
Muhalefet bu teklifin tali komisyonlarda görüşülmemesini de eleştirmiş bu durumun parlamento hukukunu zayıflatmakta olduğunu belirtmiştir. Teklif esas komisyon olarak Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmüştür.
Kabotaj Kanunu
Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun
Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun
Gider Vergileri Kanunu
Gelir Vergisi Kanunu
Vergi Usul Kanunu
Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun
Damga Vergisi Kanunu
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun
Harçlar Kanunu
Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu
Türk Sivil Havacılık Kanunu
Katma Değer Vergisi Kanunu
Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun
Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun
Kamu İhale Kanunu
Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu
Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun
Özel Tüketim Vergisi Kanunu
Karayolu Taşıma Kanunu
Petrol Piyasası Kanunu
Gelir İdaresi Başkanlığı ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun
Bankacılık Kanunu
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
Kurumlar Vergisi Kanunu
Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun
Çek Kanunu
Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Kabul Edilmesine Dair Kanun
375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname
Ulaştırma ve Altyapı Alanına İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
Teklif Neleri Amaçlıyor?
Teklifin genel gerekçesine göre amaçlar şunlardır:
Ekonomide uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi,
İhracatın desteklenmesi,
Ülkeye döviz girdisi sağlanması
TL enstrümanlara yatırımların teşvik edilmesi,
Mükellef haklarının korunması ve vergiye gönüllü uyumun artırılması,
Bazı uygulamaların elektronik ortama taşınması,
Vergi güvenliğinin sağlanması,
Bazı indirimlerin kaldırılması,
yönünde amaçları olduğunu görmekteyiz.
Teklifin İçerdiği Düzenlemeler
Teklifin ilk üç maddesi ile Türkiye limanları arasında kabotaj yapan gemilerin kaptanlarına ve yabancılara ait deniz taşıtlarının sahiplerine idari para cezalarının üst sınırının artırılması, Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun’da yer alan idari para cezalarının güncellenmesi ve izinsiz taşıma yapanlara uygulanacak cezaların caydırıcılığının artırılması öngörülüyor.
CHP’li komisyon üyelerinin muhalefet şerhinde, bu maddelerin gerekli komisyonda (Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu) tartışılmadan yasalaştırılmasını doğru bulmadıklarını belirtmişlerdir.
DEM Parti’li komisyon üyeleri ise bu cezaların artırılması konusunda denizlerin ve deniz canlılarının korunmasına yönelik düzenlemelerin de yapılması gerektiği hususunu vurgulamıştır. Denizcilik faaliyetiyle ilgili düzenlemelerin sadece ticari kaygılarla yapılmasının uzun vadeli çok yönlü riskleri de beraberinde getireceğinin altını çizmişlerdir.
Dördüncü madde ile haciz zaptının elektronik olarak düzenlenebileceği hükme bağlanmıştır.
Beşinci madde ile borç ödemede güçlük çeken kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların, bu borçlarına karşılık taşınmazlarının Hazinece satın alınmasına (borca mahsup edilmesine) imkan veren uygulamanın süresi beş yıl uzatıldı.
Bu madde üzerine CHP’li komisyon üyeleri, maddenin uygulanması sırasında muhalif belediyelere yönelik bir kötüye kullanım olup olmadığını sorduklarını ancak cevap alamadıklarını muhalefet şerhinde belirtmişlerdir.
Altıncı maddede konut kredilerine uygulanan vergi istisnası tek konutla sınırlandırılmıştır. İlk konutunu edinen kişiler bu istisnadan faydalanabilecek iken, ilk konut dışındaki konut alımlarında bu istisnadan faydalanmak mümkün olmayacak.
DEM Parti’li komisyon üyeleri, ilk konut için getirilen bu istisnanın Türkiye’deki sorunu çözmek için yeterli olmayacağını belirtmiş, konutun niteliğinin de tartışmaya açılması gerekliliğinin altını çizmişlerdir. Ortalama bir daire alan kişi ile zengin bir semtte lüks bir daire alan kişinin aynı istisnadan aynı şekilde yararlanmasını doğru bulmadıklarını ifade etmişlerdir
Yedinci madde ile gerçek kişilerin; internet sayfası/ sitelerinde veya herhangi bir dijital platformda metin, görüntü, ses, video gibi içerikleri paylaşması; internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden eğitim, yemek tarifi, ürün tanıtımı gibi videolar paylaşması veya yine bu ortamlar üzerinden veri işleme ve geliştirme gibi içerikler paylaşmak suretiyle kazanç elde edilmesi de vergi istisnası kapsamına alınmaktadır.
İYİ Partili komisyon üyeleri, Orta Vadeli Program (2024-2026) ile vergi istisnalarının azaltılacağının belirtilmesine rağmen bu düzenlemenin yapılmasını çelişkili bulmuşlardır.
Sekizinci madde ile kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan anonim ve limited şirket niteliğindeki kurumların ödenmiş sermayesinin en az %50’sine sahip olunması ve elde edilen kar payının elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye getirilmesi şartıyla, elde edilen kar paylarının yarısı gelir vergisinden istisna edileceği hükme bağlanmıştır.
Teklifin 12. maddesi ile yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan gelirler ve döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz gelirleri ve kar payları üzerinden yapılacak vergi tevkifatına ilişkin oranı ayrı ayrı veya birlikte %40’a kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkilendirilmiştir.
28. madde ile deprem bölgesinde faaliyet gösteren seyahat acentalarından 2023 ve 2024 yılında aidat alınmayacağı hükme bağlanmıştır.
37. maddede ihalelerin elektronik ortamda yapılması öngörülmüştür.
57. maddede yer alan düzenlemeye göre, 1 Ocak 2014 öncesine ait olup ödenmeyen genel sağlık sigortası primleri, gecikme cezası ve gecikme zammı gibi yan alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilmiştir.
Madde Madde
Her maddeyle ne değiştiği ve partilerin o maddeye ne dediği: teklif sahiplerinin gerekçesi, komisyon raporundaki muhalefet şerhleri ve Genel Kurulda verilen önergeler.
Tartışmalı Okudun
Madde 1Tartışmalı
815 sayılı Kabotaj Kanunu
Kabotaj Kanunundaki İdari Para Cezaları Artıyor
Türkiye limanları arasında taşımacılık yapan (kabotaj) gemilerin kaptanlarına ve yabancı deniz taşıtlarının sahiplerine verilen idari para cezalarının üst sınırı artırılıyor.
ÖnceCeza tutarları kanunda bin, yirmibeşbin, beşyüz ve beşbin olarak yazılı.
VS
ŞimdiTutarlar aynı sırayla kırk bin, iki milyon, yirmi bin ve iki yüz bin oluyor.
Teklifin Gerekçesi
Maddeyle, 815 sayılı Kanunun uygulamada etkinliğinin sağlanması ve caydırıcılığının arttırılması amacıyla Türkiye limanları arasında kabotaj yapan gemilerin kaptanlarına ve yabancılara ait deniz taşıtlarının sahiplerine uygulanacak idari para cezasının üst sınırı arttırılmıştır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Bu düzenlemenin ilgili sektör temsilcilerinin de katılımıyla Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonundan detaylı olarak tartışılmadan yasalaştırılması gayretini uygun bulmamaktayız.
Siyasi İktidar, bir taraftan mevcut kanununun çok eski olduğuna atıfta bulunup rakamların güncellendiğini ifade etse de esas amacın ciddi anlamda ekonomik bir gelir sağlamak olduğu anlaşılmaktadır.
4922 sayılı Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun
Belgesiz Sefere Çıkan Gemilere Ağır Para Cezası
İzni ya da zorunlu belgesi olmadan sefere çıkan gemiler alıkonuluyor; donatana gemi tonajına göre idari para cezası veriliyor, kaptana bu cezanın onda biri ayrıca uygulanıyor.
ÖnceCeza tutarları güncelliğini yitirmiş durumda; zorunlu belgeye sahip olmamak ceza sebepleri arasında sayılmıyor.
VS
ŞimdiZorunlu belgesi olmayan gemiler de cezalandırılıyor; donatana tonaja göre 2 bin liradan 1,5 milyon liraya kadar ceza veriliyor.
Teklifin Gerekçesi
Maddede yer alan ceza miktarları güncelliğini yitirdiği için yeni eşik tutarlar belirlenmiş, bununla birlikte ceza miktarını belirleyen gros ton eşikleri de cezanın daha adaletli olması amacıyla yeniden ele alınmıştır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Değişiklik maddesinin ikinci fıkrasında yer alan bu düzenleme sorunludur. Bu düzenlemenin cezanın caydırıcılığı, idari para cezasından kaynaklı kamu alacağının tahsilini de geciktirip geciktirmeyeceği açısından ayrıca değerlendirmeye tabi tutulması gerekir.
Söz konusu maddelerde ikiden sekiz kata kadar cezai yaptırımlara gidilirken bunu denizlerin ve deniz canlılarının korunmasına yönelik bir etki değerlendirmesinin de yapılması gerekmektedir.
4922 sayılı Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun
İzinsiz Yolcu Taşıyan Gemilere Artan Cezalar
İzinsiz yolcu taşıyan ya da taşıma haddinden fazla yolcu ve yükle sefere çıkan gemi alıkonuluyor; ihlal tekrarlandıkça idari para cezası ve alıkonma süresi artıyor.
ŞimdiCeza ilk ihlalde iki, tekrarında üç, üçüncü ihlalde dört kat oluyor; alıkonma bir aydan bir yıla çıkıyor.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Bu düzenlemelerin ilgili sektör temsilcilerinin de katılımıyla Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonundan detaylı olarak tartışılmadan yasalaştırılması gayretini uygun bulmamaktayız.
Söz konusu maddelerde ikiden sekiz kata kadar cezai yaptırımlara gidilirken bunu denizlerin ve deniz canlılarının korunmasına yönelik bir etki değerlendirmesinin de yapılması gerekmektedir.
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun
Haciz Zaptı Elektronik Ortamda Düzenlenebilecek
Haciz işlemlerinde düzenlenen haciz zaptı elektronik ortamda hazırlanabilecek; bunun usul ve esaslarını Hazine ve Maliye Bakanlığı belirleyecek.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
ŞimdiHaciz zaptı elektronik ortamda düzenlenebilecek; usul ve esasları Hazine ve Maliye Bakanlığı belirleyecek.
Teklifin Gerekçesi
Haciz işlemlerinin hızlı, etkin ve dinamik bir yapıda yürütülmesi, haciz tatbiki sırasında gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılması ve gelişen teknolojiye uygun yeni usul ve esaslarının belirlenmesi zorunluluk haline gelmiştir.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Haciz zaptının elektronik ortamda düzenlenmesine imkan sağlayan bu düzenlemeyi destekliyoruz.
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun
Borca Karşılık Taşınmaz Alma Yetkisi 2028'e Uzatılıyor
Kamu kurumlarının, belediyelerin ve zor durumdaki mükelleflerin devlete olan borçlarına karşılık taşınmazlarının satın alınmasına izin veren düzenlemenin süresi beş yıl uzatılıyor.
ÖnceDüzenleme 31/12/2023 tarihinde sona erecek.
VS
ŞimdiDüzenleme 31/12/2028 tarihine kadar uygulanacak.
Kürsüden
Bahsi geçen borçlu kamu kurumlarının içinde belediyeler de yer alıyor. Belediyelerin gelirlerini artıracak önlemler yerine taşınmazlarını nasıl ellerinden alırız mantığıyla düzenlenmiş bir madde söz konusu.
Bununla birlikte borca mahsuben satılan taşınmazların piyasa değerinin doğru tespit edilmesi ve değer belirleme raporlarının hakkaniyet ölçüsünde tutulması önemli konuların başında gelmektedir.
Konut kredilerindeki banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) istisnası, kredi çekildiği tarihte adına kayıtlı konutu olmayan tüketicilere daraltılıyor.
ÖnceKonut finansmanı kapsamındaki kredilerde BSMV istisnasına, kişinin konutu olup olmadığına bakılmaksızın yararlanılıyor.
VS
Şimdiİstisna yalnızca kredi tarihinde üzerine kayıtlı konutu olmayanlara kullandırılan konut kredilerini ve bunların refinansmanını kapsıyor.
Teklifin Gerekçesi
Ancak, söz konusu istisna düzenlemelerinde konut finansmanı kapsamında kullandırılan kredilere yönelik herhangi bir sınırlama getirilmemesi, düşük maliyetli konut kredisi kullanmak suretiyle temel ihtiyaçtan fazla konut edinilmesinin önünü açmıştır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Söz konusu düzenleme tarafımızca da uygun bulunmakla beraber Türkiye'de konut sorunun, dar gelirlinin konut edinme ve barınma problemini tek başına çözecek nitelikte bulunmamaktadır.
Söz konusu düzenleme tarafımızca uygun bulunmakla beraber Türkiye’de konut sorununu, dar gelirlilerin konut edinme ve barınma problemlerini tek başına çözecek nitelikte bulunmamaktadır.
Yüksek enflasyona karşın ücretlerin düşük olması ve konut fiyatlarındaki astronomik artışa karşın yurttaşı destek alabileceği kaynaklardan yoksun bırakılması ile barınma sorunu adeta kangrene dönmüş durumdadır.
Hükûmet, banka ve sigorta muameleleri vergisi istisnasını ilk konutla sınırlandırmak istemektedir. Ancak yurttaşın gerçekte ikinci konut mülkiyeti bir yana kiracı olarak barınma imkânından dahi yoksun bırakıldığı görmezden gelinmektedir.
Tabii, 6’ncı madde konut edinme ve finansmanıyla ilgili bir madde. Bu maddenin neden konulduğunu anlamak mümkün değil çünkü artık krediyle ev sahibi olabilmek imkânsız hâle geldi.
Sosyal içerik üreticilerine tanınan vergi kolaylığı, internet ve benzeri ortamlardaki içerik, kurs ve eğitim gelirlerini ve mobil uygulama geliştiricilerinin kazançlarını da kapsıyor.
ÖnceKolaylık yalnızca sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden paylaşılan içeriklerden elde edilen kazançlar için uygulanıyor.
VS
Şimdiİnternet ve benzeri ortamlardaki içerik, eğitim, veri işleme, ürün tanıtımı ve mobil uygulama kazançları da kapsama giriyor.
Teklifin Gerekçesi
Bu sebeple gerçek kişilerin, yapılan düzenleme ile internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden elde edecekleri kazançlar da mevcut istisna düzenlemesinin içerisine alınarak istisnanın kapsamı genişletilmektedir.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Buradaki düzenlemede her ne kadar istisna kapsamının genişletilmesinden bahsedilse de aslında bu eklenen alanların gelir vergisi kapsamında olduğu ve maddenin sonraki fıkralarında belirtildiği şekilde vergilendirileceği hususu belirlenmektedir.
Dolayısıyla bilişim çağında, teknolojik varlıkların hızlıca değişmesi karşısında yapılacak düzenlemelerin geniş bir çerçevede ele alınmadan yapılmasının beraberinde getirebileceği riskler ve açıklar da düşünülerek yapılmalıdır.
Ayrıca söz konusu mükelleflerin önemli bir bölümü ücretli çalışanlara göre daha fazla gelir elde ettikleri halde sadece %15 oranla vergilendirilmektedir.
Yurt Dışı Şirketlerden Gelen Kâr Payının Yarısı Vergiden Muaf
Merkezi yurt dışında olan şirketlerden elde edilen kâr paylarının yarısı, sermayenin en az yüzde 50'sine sahip olunması ve kârın zamanında Türkiye'ye getirilmesi şartıyla gelir vergisinden muaf tutuluyor.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
ŞimdiŞartlar sağlanırsa kâr payının yarısı vergiden müstesna; Cumhurbaşkanı oranları sıfıra kadar indirebilecek, yüzde 100'e kadar artırabilecek.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Düzenlemenin ülkeye döviz getirilmesini teşvik edeceği ancak 2024 yılında 312 milyon lira gelir kaybı oluşturabileceği hesaplanmaktadır.
Özellikle kara para aklama olaylarının sıklıkla kamuoyuna yansıdığı bir süreçte ülkeye gelen finansmanın kaynağı üzerinde bir denetim mekanizmasının da kurulması gerekmektedir.
Hükümet güven ortamını sağlamaya çalışmak yerine günü kurtaran geçici çözümlerle döviz girişi sağlamayı tercih etmektedir. Bunu yaparken de vergi adaletsizliğini derinleştirmektedir.
Böylece döviz girdisi sağlanmak isteniyor ancak suç niteliği arz eden faaliyetlerden ya da gayriresmî yollarla elde edilen varlıkların gelirlerinin girişiyle ilgili büyük soru işaretleri de söz konusu.
Öte yandan, 8’inci madde Anayasa’nın hukuk devleti ilkesini de ihlal etmektedir, aslında metnin tamamı ihlal etmektedir ama 8’inci madde de münhasıran böyle bir ihlal sergiliyor.
Hizmet İhracatı Kazanç İndirimi Yüzde 80'e Çıkıyor
Yurt dışına verilen yazılım, mühendislik, tasarım ve benzeri hizmetlerle yabancılara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinin kazanç indirimi yüzde 50'den yüzde 80'e çıkıyor.
ÖnceBu hizmetlerden elde edilen kazancın yüzde 50'si beyannameden indirilebiliyor.
VS
ŞimdiKazancın tamamı beyanname tarihine kadar Türkiye'ye transfer edilirse indirim yüzde 80 oluyor.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Söz konusu bu düzenlemelerin de ülkenin içerisine sokulduğu döviz dar boğazını aşmak için yapıldığı anlaşılmaktadır.
Düzenlemeyle hazineye herhangi bir getiri olmadığı gibi hazineye maliyetinin yükseleceği görülmektedir. Buna karşın siyasi iktidarın ilk amacı süregelen döviz ihtiyacını bu yolla karşılamaktır.
Hükümet güven ortamını sağlamaya çalışmak yerine günü kurtaran geçici çözümlerle döviz girişi sağlamayı tercih etmektedir. Bunu yaparken de vergi adaletsizliğini derinleştirmektedir.
İnşaat İstihkaklarında Gelir Vergisi Kesintisi Yetkisi Genişliyor
Yıllara sari inşaat ve onarım işlerinin istihkak bedellerinden yapılan gelir vergisi kesintisinde Cumhurbaşkanı, oranı işin ve yüklenicinin türüne göre ayrı belirleyebilecek.
ÖnceCumhurbaşkanı kesinti oranını sıfıra kadar indirebiliyor veya bir katına kadar artırabiliyor.
VS
ŞimdiCumhurbaşkanı oranı işin süresine ve niteliğine, yüklenicinin ana ya da alt yüklenici olmasına göre ayrı ayrı belirleyebilecek.
Teklifin Gerekçesi
Maddeyle, yıllara sari inşaat ve onarım işlerini yapanlara ödenen istihkak bedelleri üzerinden yapılacak tevkifat oranının belirlenmesine ilişkin yetki genişletilmektedir.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Teklifin yukarıda belirtilen 11, 12, 31, 61, 62, 64. maddelerinde vergi ile ilgili konularda Cumhurbaşkanına verilen yetkiler, Anayasa'nın 73. maddesinin 3. fıkrasında yer alan hükümde tanımlanan sınırlılıkların dışına taşmaktadır.
Bu da beraberinde müteahhit ve firmaların seçilmesinde birçok sorunu getireceği, farklı kesimlerin rekabet güçlerinin aleyhine olabileceği ihtimallerini de taşımaktadır.
Döviz Hesabı ve Menkul Kıymet Stopajı Yüzde 40'a Çıkabilecek
Döviz hesapları ve yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerin faiz ve kâr paylarındaki vergi kesintisini artırma sınırı, Cumhurbaşkanı için yüzde 40'a çıkarılıyor.
ÖnceCumhurbaşkanı, faiz gelirlerindeki kesinti oranını en çok bir katına kadar artırabiliyor.
VS
ŞimdiCumhurbaşkanı kâr payı ve faiz gelirlerindeki kesinti oranını yüzde 40'a kadar çıkarabilecek.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Söz konusu düzenleme ile döviz kurlarındaki dramatik yükselişler önlenemez.
Değerli milletvekilleri, bu düzenleme, Anayasa’nın 73'üncü maddesinde tanımlanan sınırlılıkların dışına taşmaktadır, Anayasa’ya aykırılıklar barındırmaktadır.
Bunun yanı sıra, yetkilerin nerede hangi kıstaslara göre kullanılacağı da şeffaflık içermemektedir. Bu nedenle uygulamalarda keyfiliklerin de önünü açabilecek bir risk söz konusudur.
Böyle bir düzenleme dövizin piyasadan çekilip, yastık altına gitmesini hızlandıracaktır. Özellikle ekonominin mevcut döviz ihtiyacı göz önüne alındığında bu maddenin tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Sporcu Ücretlerinde Sabit Vergi Kesintisi 2028'e Uzatılıyor
Sporcu ücretlerinden sabit oranlarda vergi kesilmesi uygulamasının süresi beş yıl uzatılıyor; Cumhurbaşkanı kesinti oranlarını sıfıra kadar indirebilecek, bir katına kadar artırabilecek.
ÖnceUygulama 31/12/2023 tarihinde sona erecek.
VS
ŞimdiUygulama 31/12/2028 tarihine kadar sürecek.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Spor camiasında yaşanan gelişmeler, dönen yüksek meblağlı paralar düşünüldüğünde ciddi bir denetime ihtiyaç duyulduğu anlaşılmaktadır.
Ancak unutulmamalıdır ki ülkemizde ücretli çalışanlardan asgari ücretin biraz üzerinde dahi ücret alan vatandaşlarımız yıl içerisinde üst vergi dilimine girmekte ve kıyasen daha yüksek oranda vergi ödemektedirler.
Bu yüzden sporcuların vergi muafiyeti sürelerinin uzatılmasını sağlayan bu maddedeki düzenlemeyi kabul etmiyoruz; 13’üncü madde için bizim önerimiz geri çekilmesidir.
Ancak 31.12.2028'den sonra uygulamayı uzatma yetkisinin bir 5 yıl daha Cumhurbaşkanına verilmesi 2028 sonrası oluşacak parlamentonun hakkını kullanmakla eşdeğerdir ve Anayasaya açıkça aykırıdır.
Lisanslı Depoculuk Ürün Senedi İstisnası 2028'e Uzatılıyor
Lisanslı depoculuk ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlara tanınan gelir ve kurumlar vergisi istisnasının süresi beş yıl uzatılıyor.
Önceİstisna 31/12/2023 tarihinde sona erecek.
VS
Şimdiİstisna 31/12/2028 tarihine kadar sürecek.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Benzer durum, Madde 14'te lisanslı depoculuk kapsamında elektronik ürün senedi satışlarına ilişkin istisna süresinin uzatılmasında da karşımıza çıkmaktadır.
Gelir İdaresi Verileri Paylaşılırken Katılma Payı Alınacak
Gelir İdaresi sistemlerindeki paylaşılabilir bilgiler kamu kurumlarına ve tüzel kişilere verilirken sorgu veya dönen kayıt başına en az 25 kuruş katılma payı alınacak.
Komisyonun kabul ettiği bu madde, AK Parti önergesiyle Genel Kurulda değiştirildi. Değişikliği AK Parti sekmesinde görebilirsin.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
Komisyon MetniTutarı Hazine ve Maliye Bakanlığı belirleyecek; katılma payı her yıl yeniden değerleme oranında artacak.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Söz konusu düzenlemenin Vergi Usul Kanunu'nun 5. maddesi kapsamında düzenlenmesi gerektiği, düzenlemenin Kişisel Verileri Koruma Kurumu ile beraberce yönlendirilmesi yönündeki eleştirilerimize tatminkar yanıtlar verilmemiştir.
Maddenin değiştirilmesini önerdi. Bakanlığı, meslek kuruluşlarından katılma payı almamaya ya da daha düşük tutarda almaya yetkili kılmayı önerdi.
Önerge kabul edildi
Madde 17Tartışmalı
213 sayılı Vergi Usul Kanunu
Bankaların Enflasyon Düzeltmesi Kâr ve Zararı Vergiye Yansımayacak
Bankalar, finansman, sigorta ve emeklilik şirketleri gibi kuruluşlarda 2024 ve 2025 hesap dönemlerindeki enflasyon düzeltmesinden doğan kâr veya zarar vergi matrahına katılmayacak.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
ŞimdiKâr veya zarar farkı kazancın tespitinde dikkate alınmayacak; Cumhurbaşkanı bu dönemi bir hesap dönemi uzatabilecek.
Kürsüden
Öncelikle, bunun, düzenlemenin kapsamındaki tüm mükellefler için getiriliş amacına, vergilemede eşitlik ilkesine ve Anayasa’ya aykırı olduğunu düşünüyoruz.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun
İl ve İlçe Seçim Kurullarının Görev Süresi Ocak 2025'e Uzatılıyor
Siyasi partilerden gelen üyeler dışındaki il ve ilçe seçim kurulu üyelerinin görev süresi 2025 Ocak ayının son haftasına kadar uzatılıyor; kurullar o hafta yeniden oluşturulacak.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
ŞimdiPartilerden alınan üyeler dışındaki kurul üyeleri 2025 Ocak ayının son haftasına kadar görevde kalacak; o hafta kurullar tüm üyeleriyle yeniden kurulacak.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Bu durum seçimlerin sıhhatli yapılabilmesi için bir gerekçe olsa da, bu süreçte yapılacak bir seçimde Anayasa gereği bu maddelerin en az 1 yıl uygulanamayacağı aşikardır.
278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun
TÜBİTAK Ücret Cetveli Yetkisi Kanuna Taşınıyor
TÜBİTAK Yönetim Kurulu, kurumun ücret cetvelleri ve performans ölçütleri kapsamındaki ödemeleri Başkanın önerisi üzerine karara bağlama yetkisini artık kanundan alıyor.
ÖnceYetki Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde yer alıyordu; Anayasa Mahkemesi bu hükmü iptal etti.
VS
ŞimdiYetki kanunda düzenleniyor; Yönetim Kurulu Başkanın önerisini görüşüp karara bağlıyor.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Bu çerçevede yönetim kurulunun bu yetkisinin belirlenmesinde en azından yönetim kuruluna verilen yetkinin sınırlarının belirlenerek eşit işlem borcunun hayata geçirilmesinin daha uygun olacağını düşünüyoruz.
Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile bugüne kadar yetki sınırı tanımayan AKP iktidarı Anayasa Mahkemesinin iptal kararı sonrasında ilgili maddeyi torba yasaya iliştirerek uygulamaya geçirmeye çalışmaktadır.
Damga Vergisi İstisnasında Uluslararası İhale Ölçütü Kalkıyor
Kamu yatırımlarındaki damga vergisi istisnasından uluslararası ihaleyi kazanma ve yabancı para ile finansman ölçütleri çıkarılıyor.
Komisyonun kabul ettiği bu madde, AK Parti önergesiyle Genel Kurulda değiştirildi; kart kanunlaşan metni anlatıyor. Önergeyi AK Parti sekmesinde görebilirsin.
ÖnceUluslararası ihaleyi kazanan ana yükleniciler de damga vergisi istisnasından yararlanıyor.
VS
ŞimdiYatırım programı Cumhurbaşkanı Kararıyla yürürlüğe konulanları kapsıyor; uluslararası ihale ve yabancı para ile finansman ölçütleri metinden çıkarılıyor.
Genel Kurulda, 6 Aralık 2023
Maddenin değiştirilmesini önerdi. Metinden çıkarılacak ibareye, aynı bendin (i) alt bendindeki yabancı para ile finanse edilen ihalelere ilişkin ibareyi de eklemeyi önerdi.
Önerge kabul edildi
Madde 22Tartışmalı
492 sayılı Harçlar Kanunu
Nüfus Kaynaklı Hatalarda Ticaret Sicili Düzeltmesi Harçsız
Nüfus idarelerinin, ilgililerin kusuru olmadan resen yaptığı düzeltmeler nedeniyle ticaret sicilinde yapılan düzeltmeler harçtan muaf tutuluyor.
ŞimdiBu düzeltmeler için ticaret sicilinde harç alınmıyor.
Teklifin Gerekçesi
İlgililerin bir kusuru olmaksızın nüfus idarelerinden kaynaklanan maddi hatalar nedeniyle nüfus idarelerince yapılan re’sen düzeltmelere istinaden ticaret sicilinde yapılan düzeltmeler harçtan istisna tutularak vatandaş mağduriyetlerinin önlenmesi amaçlanmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Kanun teklifi Madde 23 ve 24'te Nüfus İdareleri'nin re'sen yapmış oldukları düzeltme işlemleri neticesinde ticaret ve tapu sicillerinde yapılacak düzeltme işlemlerinin harçtan muaf tutulması vatandaşlarımızın mağduriyeti engelleyen bir işlev görecektir.
Nüfus idarelerinin, ilgililerin kusuru olmadan resen yaptığı düzeltmeler sonucunda tapu kayıtlarında yapılan düzeltmeler tapu harcından muaf tutuluyor.
ŞimdiBu düzeltmeler için tapu harcı alınmıyor.
Teklifin Gerekçesi
İlgililerin bir kusuru olmaksızın nüfus idarelerinden kaynaklanan maddi hatalar nedeniyle nüfus idarelerince yapılan re’sen düzeltmelere istinaden tapu kayıtlarının tashihleri tapu harcından istisna tutularak vatandaş mağduriyetlerinin önlenmesi amaçlanmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Kanun teklifi Madde 23 ve 24'te Nüfus İdareleri'nin re'sen yapmış oldukları düzeltme işlemleri neticesinde ticaret ve tapu sicillerinde yapılacak düzeltme işlemlerinin harçtan muaf tutulması vatandaşlarımızın mağduriyeti engelleyen bir işlev görecektir.
Yola Elverişlilik Belgesi Liman Çıkış Belgesi Oluyor
Harçlar Kanunundaki "yola elverişlilik belgesi" adı, denizcilik mevzuatına uyum için "liman çıkış belgesi" olarak değişiyor.
ÖnceBelge Harçlar Kanununda "yola elverişlilik belgesi" adıyla geçiyor.
VS
ŞimdiBelge "liman çıkış belgesi" adıyla geçecek.
Teklifin Gerekçesi
Yapılan düzenleme ile denizcilik mevzuatında yer alan düzenlemelere paralel olarak 492 sayılı Kanunun 98 inci, 102 nci ve 107 nci maddelerinde yer alan yola elverişlilik belgesinin adı liman çıkış belgesi olarak değiştirilmektedir.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Bu düzenlemenin ilgili sektör temsilcilerinin de katılımıyla Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonundan detaylı olarak tartışılmadan yasalaştırılması gayretini uygun bulmamaktayız.
Harç İstisnasında Uluslararası İhale Ölçütü Kalkıyor
Kamu yatırımlarındaki harç istisnasından uluslararası ihaleyi kazanma ve yabancı para ile finansman ölçütleri çıkarılıyor.
Komisyonun kabul ettiği bu madde, AK Parti önergesiyle Genel Kurulda değiştirildi; kart kanunlaşan metni anlatıyor. Önergeyi AK Parti sekmesinde görebilirsin.
ÖnceUluslararası ihaleyi kazanan ana yükleniciler de harç istisnasından yararlanıyor.
VS
ŞimdiYatırım programı Cumhurbaşkanı Kararıyla yürürlüğe konulanları kapsıyor; uluslararası ihale ve yabancı para ile finansman ölçütleri metinden çıkarılıyor.
Genel Kurulda, 6 Aralık 2023
Maddenin değiştirilmesini önerdi. Metinden çıkarılacak ibareye, aynı bendin (i) alt bendindeki yabancı para ile finanse edilen ihalelere ilişkin ibareyi de eklemeyi önerdi.
Önerge kabul edildi
Madde 26Tartışmalı
492 sayılı Harçlar Kanunu
Liman Çıkış ve Seyir İzin Belgelerine Yeni Harç Tarifesi
Liman çıkış belgesi, gemi emniyet ve uygunluk belgeleri ile seyir izin belgesi için gemi tonajına ve deniz aracının boyuna göre yeni harç tarifeleri getiriliyor.
ŞimdiLiman çıkış belgesi tonaja göre 750 ila 50.000 lira, seyir izin belgesi boya göre 900 ila 60.000 lira harca tabi oluyor.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Bu düzenlemenin ilgili sektör temsilcilerinin de katılımıyla Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonundan detaylı olarak tartışılmadan yasalaştırılması gayretini uygun bulmamaktayız.
Gemi ve Deniz Aracı Ruhsatnamelerine Yıllık Harç Geliyor
Bağlama kütüğüne kayıtlı gemi, deniz ve iç su araçlarının ruhsatnameleri araç boyuna göre her yıl için 3.500 ila 100.000 lira harca tabi oluyor; Genel Kurulda 5-7, 7-9 ve 9-12 metre basamakları 3.500, 5.000 ve 7.500 liraya indirildi.
Komisyonun kabul ettiği bu madde, AK Parti önergesiyle Genel Kurulda değiştirildi; kart kanunlaşan metni anlatıyor. Önergeyi AK Parti sekmesinde görebilirsin.
ŞimdiBirden fazla yıl için düzenlenen ruhsatnamede harç, geçerli harç tutarının yıl sayısıyla çarpılmasıyla hesaplanıyor.
Teklifin Gerekçesi
Yapılan düzenleme ile bağlama kütüğüne kayıtlı gemi, deniz ve iç su araçlarının bağlama kütüğü ruhsatnameleri yıllık harca tabi tutulmakta, tarife değiştirilerek bağlama kütüğüne kaydedilen söz konusu araçlara verilecek ruhsatnamelerden alınacak harçlar yeniden belirlenmektedir.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Genel Kurulda, 6 Aralık 2023
Maddenin değiştirilmesini önerdi. Ruhsat harçlarını 5-7 metre için 3.500, 7-9 metre için 5.000 ve 9-12 metre için 7.500 liraya indirmeyi önerdi.
Önerge kabul edildi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Bu düzenlemenin ilgili sektör temsilcilerinin de katılımıyla Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonundan detaylı olarak tartışılmadan yasalaştırılması gayretini uygun bulmamaktayız.
Ancak, birden fazla yıl için düzenlenen ruhsatnamelerde harcın, düzenleme/yenileme tarihinde geçerli harç tutarı ile ruhsatnamenin geçerlilik süresinin çarpımı şeklinde hesaplanması çok fazla olacaktır ve yurttaş bundan negatif etkilenecektir.
Kiralık Yabancı Tescilli Uçaklar Yurt İçinde de Uçabilecek
Türk taşıyıcılar, kiraladıkları yabancı tescilli hava araçlarıyla Türkiye içinde iki nokta arasında ticari amaçla yolcu, posta ve yük taşıyabilecek.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
ŞimdiSivil Havacılık Genel Müdürlüğünün belirleyeceği esaslarla kiralanan yabancı tescilli uçaklar yurt içi seferlerde kullanılabilecek.
Teklifin Gerekçesi
Bu nedenle maddede kiralanan yabancı tescilli hava araçlarıyla da ülkemiz içinde iki nokta arasında havayolu ile ticari amaçla yolcu, posta ve yük taşıması yapılabilmesine imkan sağlanmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Kiralama yöntemiyle gerçekleşecek bu operasyonlar neticesinde hava taşımacılığında daha fazla rekabetle birlikte vatandaşlarımızın daha ucuza uçmaları sağlanmış olacaktır.
Tevkifatlı KDV Ödeyenler Vergiyi İndirim Konusu Yapabilecek
Vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar, sorumlu sıfatıyla beyan edip ödedikleri katma değer vergisini indirim konusu yapabilecek.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
Şimdi2 No.lu KDV beyannamesiyle beyan edilip ödenen KDV indirim konusu yapılabilecek.
Teklifin Gerekçesi
Madde ile, vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından sorumlu sıfatıyla 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilerek ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılmasına ilişkin düzenleme yapılmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Madde ile İdarenin Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği ve Özelgeler ile yönlendirdiği uygulamasına kanuni dayanak oluşturulmak istendiği düşünülmektedir.
Yapılan değişiklikle, KDV tevkifatı yapmakla sorumlu olan mükelleflerin KDV indiriminden faydalanabilmeleri için tevkif ettikleri KDV’yi vergi dairesine ödeme şartı getirilmektedir.
KDV Kanunundaki Cumhurbaşkanı yetkisi "indirim hakkı"nın yanında "iade hakkı"nı da kapsıyor; iade hakkı kısmen veya tamamen kaldırılıp yeniden konulabilecek.
ÖnceCumhurbaşkanının kaldırma ve yeniden koyma yetkisi kanunda "indirim hakkı" olarak yazıyor.
VS
ŞimdiYetki "indirim veya iade hakkı" olarak yazılıyor; iade hakkı da kısmen veya tamamen kaldırılabilecek.
Teklifin Gerekçesi
Madde ile 3065 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde değişiklik yapılarak, iade hakkını kısmen veya tamamen kaldırma veya yeniden koyma ve bu şekilde iade hakkı kısıtlanan mal veya hizmetleri belirleme konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Anayasa'nın 73. maddesinin 3. fıkrası hükmü; Cumhurbaşkanına Katma Değer Vergisi uygulamasında iade hakkını kısmen veya tamamen kaldırma veya yeniden koyma ve bu şekilde iade hakkı kısıtlanan mal veya hizmetleri belirleme konusunda yetki vermemektedir.
Yani kişiler üzerinde “İstediğime veririm, istediğime vermem.” denilebilecek hâle getirilen bu düzenlemeyle büyük bir yanlış yapılmaktadır, teklifin bu maddesi mutlaka geri çekilmelidir.
Değerli arkadaşlar, bakınız, torba yasa teklifinin 31'inci maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılarak, Anayasa’ya aykırı olacak şekilde, Cumhurbaşkanına vergi iadesi yetkisi verilmeye çalışılıyor.
Vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar KDV beyannamelerini, vergilendirme dönemini izleyen ayın yirmi birinci günü akşamına kadar verecek.
ÖnceVergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar beyannameyi diğer KDV mükellefleriyle aynı süre içinde veriyor.
VS
ŞimdiBu kişiler için beyan süresi, dönemi izleyen ayın yirmi birinci günü akşamında bitiyor.
Teklifin Gerekçesi
Madde ile, vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanların katma değer vergisi beyannamelerini verecekleri tarihe ilişkin düzenleme yapılmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Ayrıca beyanname süresinin on gün geriye çekilmesi hem meslek grubu hem de mükellefeler açısından olumsuz yönde etkiler ortaya çıkarabilir. Bu sebeple değişiklikten etkilenen tarafların görüşü doğrultusunda düzenlemenin yapılması uygun olacaktır.
Yap-işlet-devret projeleri ile kiralama karşılığı yaptırılan sağlık ve eğitim tesislerinde yatırım döneminde yapılan teslim ve hizmetlerdeki KDV istisnası beş yıl uzatılıyor.
Önceİhale veya görevlendirme ilanı 31/12/2023 tarihine kadar yayımlanan projeler istisnadan yararlanıyor.
VS
Şimdiİlanı 31/12/2028 tarihine kadar yayımlanan projeler istisnadan yararlanacak.
Teklifin Gerekçesi
Madde ile, istisnanın uygulama süresi “31/12/2028” tarihine kadar uzatılmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Söz konusu düzenlemenin ihalenin başlangıçta bilinen ve ilan edilen koşullarını ve sözleşme koşullarını değiştirdiğinden bahisle teklif metninden çıkartılması yönünde tarafımızca verilen önerge red edilmiştir.
Raylı Sistem Devirlerinde KDV İstisnası 2028'e Uzatılıyor
Şehir içi raylı ulaşım sistemlerinin Ulaştırma Bakanlığı, belediyeler ve bağlı kuruluşlar arasındaki devir ve teslimlerinde KDV istisnası beş yıl uzatılıyor.
Önceİstisna 31/12/2023 tarihine kadar uygulanıyor.
VS
Şimdiİstisna 31/12/2028 tarihine kadar uygulanacak.
Teklifin Gerekçesi
Madde ile, istisnanın uygulama süresi “31/12/2028” tarihine kadar uzatılmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Uygulamanın AKP'li belediyeler ile muhalefet partilerine ait bu tip projelerin yürütülmesinde ve devir edilmesinde farklı kayırmacı uygulamalar dikkate alındığında ilave bir takım sorunlara neden olup olmayacağı konusunda sorulan soru ve yorumlarımız karşılıksız kalmıştır.
Taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumuna devri ve kurumun bunları devri sırasındaki KDV istisnası beş yıl uzatılıyor.
Önceİstisna 31/12/2023 tarihine kadar uygulanıyor.
VS
Şimdiİstisna 31/12/2028 tarihine kadar uygulanacak.
Teklifin Gerekçesi
Madde ile, istisnanın uygulama süresi “31/12/2028” tarihine kadar uzatılmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Genel Kurulda, 7 Aralık 2023
Maddenin tekliften çıkarılmasını önerdi.
Önerge reddedildi
Madde 37Tartışmalı
4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun
Özelleştirme İhaleleri Elektronik Ortamda Yapılabilecek
Özelleştirme kapsamındaki ihalelerde mevcut usullere ek olarak elektronik ihale usulü getiriliyor; ihale belgelerine elektronik ortamda erişilebilecek.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
Şimdiİhaleler elektronik ortamda yapılabilecek; esas ve usuller Kurulun çıkaracağı ayrı bir yönetmelikle belirlenecek.
Teklifin Gerekçesi
Madde ile, ihalelerin elektronik ortamda yapılması ile ihalelere uzaktan erişim sağlanarak katılımın arttırılması ve kamu mallarının daha yüksek fiyata özelleştirilerek kamu gelirinin arttırılması amaçlanmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Elektronik ihale düzenlemesiyle birlikte özelleştirme ihalelerine katılım kolaylaştırılmış olacak, daha hızlı, daha geniş katılımlı, daha rekabetçi bir ortamda özelleştirmeler gerçekleştirilerek, kamunun menfaati en üst düzeyde korunmuş olacaktır.
4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun
Tütün ve Alkol Kaçakçılığı Soruşturmasında Belgeler Askıya Alınacak
Tütün ve alkol mevzuatına aykırı fiillerden soruşturma ya da kovuşturma başlatılırsa tesisin veya işyerinin belgeleri askıya alınacak; karar altı ayda bir gözden geçirilecek.
ŞimdiKovuşturmaya yer olmadığı kararı kesinleşince ya da mahkûmiyet dışı hüküm verilince askıya alma kalkıyor.
Teklifin Gerekçesi
Madde ile, söz konusu sektörün dinamikleri ve aktörleri de dikkate alınarak kamu yararı ve bireysel yarar arasında dengeli, ölçülü bir düzenlemenin hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Söz konusu maddenin Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşülmeden acele ile yasalaştırılması gayretini uygun bulmuyoruz.
Deprem Sonrası Yapım İşlerinde Ek Fiyat Farkı ve Süre Uzatımı
1/3/2023 öncesinde ihale edilen ve devam eden yapım işlerinde 31/12/2024'e kadar gerçekleştirilen kısımlar için ek fiyat farkı hesaplanabilecek ve idare altı aya kadar süre uzatımı verebilecek.
Komisyonun kabul ettiği bu madde, AK Parti önergesiyle Genel Kurulda değiştirildi; kart kanunlaşan metni anlatıyor. Önergeyi AK Parti sekmesinde görebilirsin.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
ŞimdiB katsayısı 1,00'e, konut işlerinde 1,15'e kadar artırılabilecek; fiyat farkı 31/12/2024'e kadar gerçekleştirilen kısımlar için verilecek; formülsüz işlerde ÜFE değişiminin yüzde 15'ine kadar fiyat farkı verilecek.
Teklifin Gerekçesi
6/2/2023 tarihinde yaşanan deprem afetlerine bağlı olarak, başta işçilik maliyetleri olmak üzere yapım işlerinin girdi fiyatlarında öngörülmeyen artışlar meydana gelmiştir.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Genel Kurulda, 7 Aralık 2023
Maddenin değiştirilmesini önerdi. Fiyat farkını 31/12/2024'e kadarki kısımlarla sınırlamayı ve konut işlerinde B katsayısının 1,15'e kadar artırılmasına izin vermeyi önerdi.
Önerge kabul edildi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Teklifin 40. maddesinde Cumhurbaşkanına verilen yetkinin Anayasa'nın 7. Maddesine aykırı bulunmaktadır.
Maddenin değiştirilmesini önerdi. Maddeyle eklenen geçici 7. maddenin üçüncü fıkrasının metinden çıkarılmasını önerdi.
Önerge reddedildi
Kürsüden
40’ıncı madde, 6 Şubatta yaşanan deprem nedeniyle inşaat maliyetlerindeki artışlarla ilgili ve fiyat farkı vermek, süre uzatımını sağlamak üzerine hazırlanmış bir madde.
Sonuç olarak maliyet artışı sorununun aşılamaması teminat mektupları nakde çevrilmesi, sicil affı getirilmesi veya ek fiyat farkı ve ek süre benzeri bir düzenleme yapılması kalıcı bir çözüm değildir.
4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun
Belediyelerin Kira Sertifikası İhracı İzne Bağlanıyor
Mahalli idarelerin yurt içi tahvil ihraçları gibi, fon kullanıcısı olacakları kira sertifikası ihraçları da Hazine ve Maliye Bakanlığının iznine bağlanıyor.
ÖnceMahalli idarelerin tahvil ihraçları bakanlığın iznine tabi; kira sertifikalarına ilişkin hüküm yok.
VS
ŞimdiFon kullanıcısı olacakları kira sertifikası ihraçları da bakanlığın iznine tabi oluyor.
Teklifin Gerekçesi
Mevzuattaki söz konusu boşluğun giderilmesi adına ilgili kuruluşların fon kullanıcısı olacakları kira sertifikası ihraçlarının da Bakanlığın iznine tabi olması düzenlenmektedir.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Komisyondaki çalışmalar sırasında söz konusu düzenlemenin getirilme amacı konusunda tatmin edici bir açıklama yapılmamıştır.
Kira sertifikası ihraçların da tahvil ihraçları gibi Hazine ve Maliye Bakanlığın iznine bağlanması özellikle büyükşehir belediyelerinin finansman bulma ve kaynağa erişme konusunda sıkıntı yaratacak bir düzenlemedir.
TCDD’nin halihazırda söz konusu kredilere ilişkin borçlarını özkaynakları ve öz gelirleri ile ödeme imkanı bulunmamaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
TCDD'nin Hazineye olan borcu ödenmemiş sermayesine dönüştürülerek, bir nevi bilançosundaki borçları silinmektedir. Bunun TCDD'nin özelleştirilmesine ilişkin temel ve önemli bir adım olduğu söylenebilir.
Gerçek anlamda bir demir yolu ve bununla ilgili bir ulaşım stratejinin üretilmesine ihtiyaç vardır. Aksi durumda bu tür mali yükler Çorlu tren faciası gibi kazalar önümüzdeki dönemde çok daha artarak karşımıza çıkmaya devam edecektir.
Serbest Bölgeye Teslimler ÖTV İhracat İstisnasında Sayılmıyor
Yurt içinden serbest bölgelere yapılan teslimlerin ÖTV'deki ihracat istisnası kapsamında olmadığı kanuna açıkça yazılıyor.
ÖnceKanunda serbest bölgelere teslimlerin istisna kapsamında olduğuna dair ifade yok; yargıya intikal eden ihtilaflar çıkmış.
VS
ŞimdiYurt içinden serbest bölgelere yapılan teslimler istisna dışında kalıyor.
Teklifin Gerekçesi
Madde ile, halihazırda uygulamanın devamı mahiyetinde, serbest bölgeye yapılan teslimlerin ihracat istisnası kapsamında olmadığı hususu, Kanuna açıkça yazılmak suretiyle oluşacak ihtilafların önüne geçilmesi sağlanmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Her ne kadar teklif gerekçesinde, bu değişikliğin mevcut uygulamanın devamı mahiyetinde olduğu belirtilse de yargı kararları ile de sabit ve tartışmasız olduğu üzere, böyle bir değişiklikten önce ÖTV istisnasının engelleyen yasal bir durum bulunmamaktadır.
Yurt içinden serbest bölgelere yapılan mal sevkiyatının ihracat sayılıp sayılmayacağına dair tartışmalar Madde 44'te ÖTV Kanunu'nda yapılan değişiklikle giderilmiş, böylece bu tartışma nihayetlendirilmiştir.
Yabancı Plakalı Taşıtlar Cezayı Ödemeden Ülkeden Çıkamayacak
Yabancı plakalı taşıtlara verilen idari para cezaları tebligat aranmadan, sürücü bilgilendirilerek tahsil edilecek; ceza ödenmeden taşıtın ülkeden çıkışına izin verilmeyecek.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
ŞimdiCeza tahsil edilmeden yabancı plakalı taşıt ülkeyi terk edemeyecek; uluslararası sözleşme hükümleri saklı.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Söz konusu torba yasanın birçok maddesi ihtilafları önlemek amacıyla düzenlendiği belirtilirken ilgili madde yeni ihtilafların önünü açmaktadır.
Akaryakıt Faaliyetinin Geçici Durdurulması Altı Ayda Bir Gözden Geçirilecek
Belge sahteciliği suçlarında lisanslı faaliyetin geçici durdurulması dava sonuçlanana kadar sürmeyecek; Kurum durdurmayı altı ayda bir gözden geçirecek.
ÖnceFaaliyet, kovuşturmaya yer olmadığı kararı veya mahkeme kararı kesinleşinceye kadar geçici olarak durduruluyor.
VS
ŞimdiKurum durdurmayı altı ayda bir değerlendiriyor; mahkûmiyet dışı hüküm olursa kesinleşme beklenmeden kaldırabiliyor.
Teklifin Gerekçesi
Madde ile, söz konusu sektörün dinamikleri ve aktörleri de dikkate alınarak kamu yararı ve bireysel yarar arasında dengeli, ölçülü bir düzenlemenin hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Getirilen düzenlemeyle, EPDK'ya altı ayda bir tedbir kararını değerlendirme ve mahkumiyet dışındaki kararların kesinleşmesini beklemeden durdurma kararını kaldırma yetkisi verilmesinin Anayasa Mahkemesinin gerekçesini kısmen karşıladığı anlaşılmaktadır.
Kiracının Suçu Nedeniyle Duran Tesiste Malike Yeni Lisans Yolu
29/4/2021 öncesinde kiraya verilmiş lisanslı tesislerde tahliye kararı kesinleşirse malik üç ay içinde yeni lisans için başvurabilecek; geçici durdurma yeni lisansla kalkacak.
Komisyonun kabul ettiği bu madde, AK Parti önergesiyle Genel Kurulda değiştirildi. Değişikliği AK Parti sekmesinde görebilirsin.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
Komisyon MetniMalik şüpheli, sanık ve hükümlü değilse yeni lisansa başvurabilecek; mevcut geçici durdurma ancak yeni lisans verilirse kalkacak.
Genel Kurulda, 26 Aralık 2023
Maddenin tekliften çıkarılmasını önerdi.
Önerge reddedildi
Genel Kurulda, 26 Aralık 2023
Maddenin değiştirilmesini önerdi. Kiracının tesisi tahliye kararı kesinleşmeden rıza ile terk etmesi hâlini de kapsayan yeni bir geçici 8. madde metni önerdi.
Önerge kabul edildi
Madde 50Tartışmalı
5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığı ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun
Gelir İdaresine Süre Uzatma ve Elektronik Tebligat Yetkisi
Gelir İdaresi, sistemi çöktüğünde beyanname ve ödeme sürelerini en çok 15 gün öteleyebilecek, risk analizi yapabilecek ve vergi dairesi belgelerini elektronik ortamda tebliğ edebilecek.
ÖnceRisk analizi yetkisini düzenleyen hüküm Anayasa Mahkemesince iptal edildi.
VS
ŞimdiYetki kanunda yeniden düzenleniyor; elektronik tebligat, adrese ulaştığı günü izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılıyor.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Burada madde gerekçesinde yer alan ifadeler eksik kaldığından hatalı olmaktadır.
Ancak ülkemizde mali hizmetlerin dijital ortamda verilmesi konusunda gerekli alt yapı çalışması, eğitim ve siber saldırılara karşı geliştirilen savunma oldukça zayıftır.
5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığı ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun
Gelir Uzmanlarına Sınavsız Müdür Atama Yolu
Gelir İdaresi, sözleşmeli personeli bilişim hizmetlerinde tam veya kısmî zamanlı çalıştırabilecek; devlet gelir uzmanlığında en az beş yıl hizmeti olanlar sınavsız müdür atanabilecek.
ÖnceSınavsız müdür atanmasına ilişkin cümle Cumhurbaşkanlığı kararnamesindeydi; Anayasa Mahkemesi bu cümleyi iptal etti.
VS
ŞimdiDevlet gelir uzmanlığında en az beş yıl hizmeti bulunanlar sınava girmeden müdür olarak atanabilecek.
Teklifin Gerekçesi
Anayasa Mahkemesinin söz konusu kararına istinaden anılan düzenleme maddeye eklenmektedir.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Bu görev değişikliği bir diğer deyişle görevde yükselme olduğundan bu değişikliğin objektif ve nesnel kriterlere bağlı olması gerekirken İdareye geniş ve belirsiz takdir yetkisi verilmesi Anayasal açıdan tartışmalı bulunmaktadır.
Ülkemizde kamuda işe alım sürecinde uzun yıllar süre gelen mülakat uygulaması özellikle AKP iktidarıyla birlikte amacının dışına çıkmış kamuda siyasi kadrolaşma aracına dönüşmüştür.
BDDK Personeline Ek Tazminat Maddesi Tekliften Çıkarıldı
BDDK kurul üyeleri, daire başkanları ve meslek personeline her ay 60.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımını geçmeyecek ek tazminat ödenmesini öngören madde Genel Kurulda tekliften çıkarıldı; kanunda yer almıyor.
Komisyonun kabul ettiği bu madde, AK Parti önergesiyle Genel Kurulda tekliften çıkarıldı; kanunda yer almıyor.
Bugün de GeçerliBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
Teklif Ne ÖneriyorduEk tazminat damga vergisi dışında kesintiye tabi olmayacak ve diğer ödeme unsurlarının hesabında dikkate alınmayacaktı.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Cumhurbaşkanına verilen bu yetkiler Anayasa'nın 128'inci maddesinde tanımlanan “Kamu görevlilerinin mali haklarının kanunla düzenlenmesi ilkesine” aykırıdır. Anayasaya aykırı yetki devri yapılmaktadır.
Maddenin tekliften çıkarılmasını önerdi. Maddenin metinden çıkarılmasını ve diğer maddelerin buna göre teselsül ettirilmesini önerdi.
Önerge kabul edildi
Madde 53Tartışmalı
5411 sayılı Bankacılık Kanunu
Banka Borç Yapılandırma Hükmü İki Yıl Daha Uygulanacak
Finansal sıkıntıdaki işletmelerin borçlarını yeniden yapılandırmasına imkân veren Bankacılık Kanunu geçici 32. madde hükümleri iki yıl daha uygulanacak.
ŞimdiSüre iki yıl; Cumhurbaşkanı bunu iki yıl daha uzatabilecek.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Madde metninde yer alan Cumhurbaşkanı'na söz konusu uygulamayı iki yıl daha uzatma yetkisi veren cümle Anayasa'nın 7. ve 104. maddelerine aykırı bulunduğundan madde metninden çıkarılması gerekmektedir.
Borç yapılandırmaları finansal sıkıntıda olan işletmelere kalıcı bir çözüm değildir. Büyük holding sahiplerinin milyonları bulan borçları tek seferde silinirken küçük işletmeler ise borçları yapılandırılmaktadır.
Maddenin değiştirilmesini önerdi. 5.000 liralık emekli destek ödemesinin tek seferlik değil, her ay yapılmasını önerdi.
Önerge reddedildi
Kürsüden
Doğru ama eksik, emeklileri de ülkedeki birçok kesime yaptığınız gibi ayrıştırmaya kalktınız; emeklileri “çalışan emekliler” “çalışmayan emekliler” olarak ayırdınız, hatta emeklilerin bize emaneti olan dul ve yetimleri de unuttunuz.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
2014 Öncesi Genel Sağlık Sigortası Prim Borçları Siliniyor
1/1/2014 öncesine ait ödenmemiş genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer'i alacakların tahsilinden vazgeçiliyor.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
ŞimdiBu borçlar tahsil edilmiyor; yayım tarihine kadar ödenmiş primler iade ve mahsup edilmiyor.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Sosyal devlet gereği genel sağlık sigortası primi bütçe tarafından karşılanmalıdır. Bu şekilde sosyal adalet sağlanacak, fiyatlama mantığından çıkılacaktır.
Ancak bu tür yöntemler, özellikle Türkiye gibi cari açığı olan, dövize ihtiyacı olan ülkelerde yetersiz ve palyatif yöntemler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Döviz girişi sağlamak amacıyla vergi gelirlerinin bir bölümünden vazgeçilmektedir. Bu da kamu harcamalarını büyük oranda finanse eden ücretli çalışanlar aleyhine bir düzenleme olarak görülmektedir.
Kurumların Hizmet İhracatı Kazanç İndirimi Yüzde 80'e Çıkıyor
Kurumların yurt dışına verdiği yazılım, mühendislik, eğitim ve sağlık gibi hizmetlerden kazanç indirimi, kazancın Türkiye'ye getirilmesi şartıyla yüzde 50'den yüzde 80'e çıkıyor.
ÖnceBu hizmetlerden elde edilen kazancın yüzde 50'si indirim konusu yapılabiliyor.
VS
ŞimdiKazanç beyanname tarihine kadar Türkiye'ye transfer edilirse indirim yüzde 80 oluyor.
Teklifin Gerekçesi
Madde ile bu hizmetlerden elde edilen kazançlara indirim uygulanabilmesi için, kazancın tamamının Türkiye’ye transfer edilmesi şartı getirilmekte ve indirim oranının %80 olarak uygulanması sağlanmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Söz konusu bu düzenlemelerin de ülkenin içerisine sokulduğu döviz dar boğazını aşmak için yapıldığı anlaşılmaktadır.
Aslında hazineye getirisi değil, götürüsü olan bir düzenleme olarak yapılmakta, dövizin girdisini arttırma amacı sebebiyle “dövizlerin gelmesinin önünün açılması” olarak tanımlanan bir ilave indirim uygulaması, istisna oranı yükseltilmesidir.
Döviz girişi sağlamak amacıyla vergi gelirlerinin bir bölümünden vazgeçilmektedir. Bu da kamu harcamalarını büyük oranda finanse eden ücretli çalışanlar aleyhine bir düzenleme olarak görülmektedir.
Tam Mükelleflere Ödemelerde Yıllara Sari İş Kesintisine Yeni Yetki
Kurumlar Vergisi Kanununun 15. maddesindeki kesintide (tam mükellef kurumlara yapılan ödemeler), yıllara sari inşaat ve onarım işlerinin kesinti oranını Cumhurbaşkanı işin ve yüklenicinin niteliğine göre ayrı belirleyebilecek.
Önce15. maddedeki kesinti oranlarını Cumhurbaşkanı sıfıra kadar indirebiliyor veya kurumlar vergisi oranına kadar artırabiliyordu.
VS
ŞimdiCumhurbaşkanı 15. maddedeki yıllara sari iş kesintisi oranını işin kamuya taahhüt edilip edilmemesine, süresine, türüne ve yüklenicinin türüne göre ayrı belirleyebilecek.
Teklifin Gerekçesi
Maddeyle, yıllara sari inşaat ve onarım işlerini yapanlara ödenen istihkak bedelleri üzerinden yapılacak vergi kesintisi oranının belirlenmesine ilişkin yetki genişletilmektedir.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Teklifin yukarıda belirtilen 11, 12, 31, 61, 62, 64. maddelerinde vergi ile ilgili konularda Cumhurbaşkanına verilen yetkiler, Anayasa'nın 73. maddesinin 3. fıkrasında yer alan hükümde tanımlanan sınırlılıkların dışına taşmaktadır.
Dar Mükelleflere Ödemelerde Yıllara Sari İş Kesintisine Yeni Yetki
Kurumlar Vergisi Kanununun 30. maddesindeki kesintide (dar mükellef kurumlara yapılan ödemeler), yıllara sari inşaat ve onarım işlerinin kesinti oranını Cumhurbaşkanı işin ve yüklenicinin niteliğine göre ayrı belirleyebilecek.
Önce30. maddedeki kesinti oranlarını Cumhurbaşkanı sıfıra kadar indirebiliyor veya kurumlar vergisi oranına kadar artırabiliyordu.
VS
ŞimdiCumhurbaşkanı 30. maddedeki yıllara sari iş kesintisi oranını işin kamuya taahhüt edilip edilmemesine, süresine, türüne ve yüklenicinin türüne göre ayrı belirleyebilecek.
Teklifin Gerekçesi
Maddeyle, yıllara sari inşaat ve onarım işlerini yapanlara ödenen istihkak bedelleri üzerinden yapılacak vergi kesintisi oranının belirlenmesine ilişkin yetki genişletilmektedir.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Teklifin yukarıda belirtilen 11, 12, 31, 61, 62, 64. maddelerinde vergi ile ilgili konularda Cumhurbaşkanına verilen yetkiler, Anayasa'nın 73. maddesinin 3. fıkrasında yer alan hükümde tanımlanan sınırlılıkların dışına taşmaktadır.
Buradaki istisnayla beraber tekrar Hazineye bir yük binmesi ve KKM ve katılım hesaplarında kurumlar vergisi istisnası süresi uzatılarak tekrar Cumhurbaşkanlığının yetkisi kapsamında olmayan, Anayasa'da verilmemiş yetkilerin kullanılması söz konusu.
Örneğin Hükümet, Kur Korumalı Mevduat Programı'nın ekonomiye zararı bulunduğunu belirtmekte lakin aksine ilgili programda vergi istisnası süresi uzatılmaktadır.
5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun
Şans Oyunlarında İkramiye Üst Sınırı Yüzde 93'e Çıkıyor
Kurum ve kuruluşların düzenlediği şans oyunlarında bir takvim yılında ödenecek ikramiyelerin toplam üst sınırı yüzde 83'ten yüzde 93'e çıkarılıyor.
Önceİkramiye oranının brüt üst sınırı yüzde 83.
VS
Şimdiİkramiye oranının brüt üst sınırı yüzde 93 oluyor.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Ancak maddedeki düzenleme yasadışı bahisi azaltmak konusunda yetersizdir, %10'luk bir artışın yasadışı bahisle mücadele ne sonuç vereceğine dair bir öngörü yoktur, daha çok kamuya daha fazla gelir sağlama amacına yönelik bir düzenleme olarak görülmektedir.
Buna milyarlarca liralık yasa dışı bahis oyunları da eklediğinde, emeğiyle, alınteriyle bir ev ya da bir araba sahibi olma umudu kalmayan yurttaşların yasal ve yasadışı kumar çukuruna devlet eliyle itildiğini göstermektedir.
İlgili düzenleme her ne kadar ikramiye dağıtım oranlarını artırmaktaysa da bu düzenlemeden önce yapılması gereken; illegal sanal bahis ve kara para aklama düzeniyle aktif ve etkili mücadele kapasitesini artırmaktır.
Çekin Keşide Tarihinden Önce Bankaya Sunulamaması 2025'e Uzatılıyor
Çekin üzerindeki düzenleme tarihinden önce bankaya ibrazının geçersiz sayılması uygulaması iki yıl uzatılıyor.
ÖnceDüzenleme tarihinden önce ibraz 31/12/2023 tarihine kadar geçersiz sayılıyor.
VS
ŞimdiDüzenleme tarihinden önce ibraz 31/12/2025 tarihine kadar geçersiz sayılacak.
Teklifin Gerekçesi
Yukarıda belirtilen gerekçelere istinaden ve alınan tedbirler göz önünde bulundurularak halihazırda devam eden uygulamanın iki yıl süreyle uzatılması amaçlanmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Teklifle getirilen düzenleme yaşanan ödeme güçlüğünü aşmanın çözümü değildir.
Çekin ödeme aracı olması itibari ile hukuken vade kararlaştırılması mümkün değildir. Ancak keşide tarihi olarak ileri tarih yazıldığı ve tedavüle çıkarılarak bir kredi aracı olarak kullanıldığı mevcut ekonomik krizin getirdiği bir realitedir.
Bu durumu sona erdirmek için ya bu teklif kanun metninden çıkarılmalı ve artık çekin vade unsuruna sahip olması hususu sona erdirilmeli ya da 5941 sayılı Kanun'a yeni bir madde eklenerek bu uygulama asli hal durumuna getirilmelidir.
Düzenleme tarihinden önce çekin bankaya ibraz edilememesine ilişkin mevcut uygulamanın Madde 63 kapsamında 2 yıl daha uzatılması yerinde bir karar olmuştur.
6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun
Yayın Kanununa Koşullu Erişim ve Net Satış Tanımları Ekleniyor
Yayın hizmetlerine abonelik gibi yöntemlerle önceden izin verilerek erişimi ifade eden "koşullu erişim" ile "net satış" kavramları kanunda tanımlanıyor.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
ŞimdiKoşullu erişim ön izinle erişim sağlayan teknik düzenlemeleri, net satış brüt satıştan satış indirimlerinin düşülmesiyle kalan tutarı ifade ediyor.
Teklifin Gerekçesi
Madde ile, Teklifin öngördüğü düzenlemelere uyumlu olacak şekilde, ifadeleri tanımlanmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Keza 68. ve 69. Maddeler de buna dair düzenlemeler olup, aslında bu teknik düzenlemelerden evvel, basın ve yayın özgürlüğünü ihlal eden yasa ve uygulamaların bu yasa kapsamında olması daha uygun bir yöntem olurdu.
6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun
Koşullu Erişimli Yayıncılar RTÜK'e Yüzde 1,5 Pay Ödeyecek
Koşullu erişim sağlayan medya hizmet sağlayıcıları ve internet platform işletmecileri, yıllık net satışlarının yüzde 1,5'ini Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna ödeyecek.
ÖnceKoşullu erişimle yayın yapan kuruluşların abonelik gelirleri üzerinden Üst Kurula ödeme yapmasına dair düzenleme yok.
VS
ŞimdiBu kuruluşlar yıllık net satış tutarlarının yüzde 1,5'ini Üst Kurula ödeyecek.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Danıştay'ın yönetmeliğin RTÜK payı ile ilgili maddelerini yasal dayanağı olmadığı için iptal etme olasılığına karşılık, yasada düzenleme yapılmak istenilmektedir.
Keza 68. ve 69. Maddeler de buna dair düzenlemeler olup, aslında bu teknik düzenlemelerden evvel, basın ve yayın özgürlüğünü ihlal eden yasa ve uygulamaların bu yasa kapsamında olması daha uygun bir yöntem olurdu.
6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun
RTÜK Net Satış Payı Ertesi Yılın Temmuz Sonuna Kadar Ödenecek
Net satış tutarlarından ayrılan paylar, elde edildikleri yılı izleyen yılın Temmuz ayı sonuna kadar Üst Kurula ödenecek; internet platform işletmecileri de kapsama giriyor.
ŞimdiPay ertesi yılın Temmuz sonuna kadar yatırılacak; ödenmezse gecikme zammı oranında faiz uygulanacak.
Teklifin Gerekçesi
Madde ile medya hizmet sağlayıcılar ve internet platform işletmecilerinin net satışları üzerinden ödemeleri öngörülen payın Üst Kurul hesaplarına aktarılmasına ilişkin azami süre belirlenmekte ve ödenmemesi hâlinde gecikme zammı oranında faiz uygulanacağı hükme bağlanmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Keza 68. ve 69. Maddeler de buna dair düzenlemeler olup, aslında bu teknik düzenlemelerden evvel, basın ve yayın özgürlüğünü ihlal eden yasa ve uygulamaların bu yasa kapsamında olması daha uygun bir yöntem olurdu.
6253 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu
TBMM İdari Teşkilatında Üst Düzey Atamaların Kuralları Değişiyor
TBMM İdari Teşkilatında Genel Sekreter Yardımcıları, Başkanlar ve Başkan Yardımcıları görevden alındığında hangi kadrolara atanacağı yeniden düzenleniyor.
ÖnceGörevden alınan başkan yardımcıları genel sekreterlik müşavirliğine atanıyor.
VS
ŞimdiBaşkan yardımcıları eski meslek kadrolarına ya da en az iki yıl görev yapmışlarsa idari uzman kadrolarına atanıyor.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Ancak özlük hakları yönünden top yekün bir düzenleme yapılması ve kadrosuz personel ile danışman sıfatı ile çalışan sözleşmeli personelin anayasaya aykırı bulunan pozisyonlarına dair düzenlemeler yapılması daha elzemdir.
Az Tehlikeli İşyerlerinde İş Güvenliği Uzmanı Şartı 2024'e Ertelendi
50'den az çalışanı olan az tehlikeli işyerleri ile kamu işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğunun yürürlüğü bir yıl ertelenecek.
ÖnceHüküm 31/12/2023 tarihinde yürürlüğe giriyor.
VS
ŞimdiHüküm 31/12/2024 tarihinde yürürlüğe girecek.
Komisyon Raporundaki Şerhi
İşçi sağlığını tehlikeye atan söz konusu düzenlemenin geçmişte olduğu gibi, son dakika önergeleri ile Plan ve Bütçe Komisyonuna getirilerek acele ile yasalaştırılması gayretini uygun bulmamaktayız.
İş kazalarının iş cinayetlerinin oldukça yoğun olduğu Türkiye'de, iş kazalarının en aza indirgenmesi için önlemler alınması esastır, alınan önlemelerin ötelenmesi değil.
7452 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Kabul Edilmesine Dair Kanun
Deprem Bölgesinde Fahiş Fiyata On Kat İdari Para Cezası
Depremden etkilenen yerlerde 31/12/2025'e kadar yapı malzemeleri ve yapım işlerinde fahiş fiyat uygulayanlara verilen idari para cezası on katına çıkıyor.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
ŞimdiHaksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca verilen ceza, yapı malzemesi ve yapım işleriyle sınırlı olarak on katı uygulanacak.
Teklifin Gerekçesi
Madde ile; depremzede vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi ve depremden etkilenen bölgelerin yeniden imarı sürecinde vatandaşların fahiş fiyat artışından olumsuz etkilenmemesi yönünde düzenleme yapılmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Madde, deprem bölgesinde fahiş fiyat artışına özel bir ceza artırımı öngörmüş ancak aynı Kanunun Ek m. 1/2 fıkrasında tanımlanan “stokçuluk” için ayrı bir misli cezayı öngörmemiştir.
Barınma, beslenme, sağlık ve eğitim gibi insani ihtiyaçların hiçbiri karşılanmazken 2025'e kadar fahiş fiyat uygulamalarına katlı idari para cezası verilmesine ilişkin düzenleme yapılması iktidarın meseleye ciddiyetsizlikle yaklaştığının ispatıdır.
Kurul ve Komisyon Üyelerine Huzur Hakkı Kanunda Düzenleniyor
Kamu kurumlarının yönetim, denetim ve danışma kurulları ile komisyon ve heyetlerde görev alanlara toplantı başına en çok 9.000 gösterge rakamı üzerinden huzur hakkı ödenebilecek.
ÖnceHuzur hakkı Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde düzenleniyordu; bunlardan bir kısmını Anayasa Mahkemesi iptal etti.
VS
ŞimdiHuzur hakkı ayda dördü geçmemek üzere toplantı başına ödenecek; damga vergisi dışında kesinti yapılmayacak.
Teklifin Gerekçesi
Madde ile ödenecek huzur hakkı tutarlarına ilişkin herhangi bir artış getirilmemekte olup mevcut gösterge rakamı sınırları ile söz konusu iptal kararları ve gerekçeleri dikkate alınarak huzur hakkı ödenebilmesine ilişkin mevzuatın yasal altyapısının oluşturulması amaçlanmıştır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Cumhurbaşkanına genel bir yetki devri yoluyla huzur hakkı ödenmesine ilişkin düzenleme Anayasa'nın 128. Maddesine aykırılık içermektedir.
“Huzur hakkı” başlıklı ek 29'uncu maddesinde değişiklikler yapılarak birçok bürokratınıza ayda 4’ü geçmemek üzere huzur hakkı ödenmesine ilişkin düzenleme yapılmaktadır.
Kuşkusuz teklif metninin en sorunlu hükmüdür. Zira AYM tarafından hukuka ve anayasaya aykırılığı nedeniyle iptal edilen hükmün yasalaştırılması gayreti hukuk tanımazlığın fotoğrafıdır.
Bazı Devlet Memuru Kadroları Başka Kadrolarla Denk Sayılıyor
Yurt Hizmetleri Müdürü, Eğitim Müfettişi gibi 45 kadro, mali ve özlük hakları bakımından ekli cetveldeki kadrolarla denk sayılıyor.
ÖnceDenklik Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle belirleniyordu; bu hükümlerin bir kısmını Anayasa Mahkemesi iptal etti.
VS
Şimdi(VI) sayılı Cetveldeki 45 kadro, karşılarındaki kadrolarla mali ve sosyal haklar bakımından denk sayılıyor.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Asıl yapılması gereken şey ise Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile memur kadrolarına denklik işleminden vaz geçilmesi ve bunun kanun yoluyla düzenlenmesidir.
Görevi Biten Üst Yöneticiler İdari Uzman Kadrosuna Atanabilecek
Ek 35. madde kapsamındaki yönetici kadrolarda toplam en az üç yıl görev yapanlar, görevleri bitince kurumlarının idari uzman kadrolarına atanabilecek.
ŞimdiEk 37. madde kapsamında geçen süreler de hesaba katılacak; uygulama tereddütlerini Cumhurbaşkanlığı giderecek.
Teklifin Gerekçesi
Bu kapsamda bu kişilerin, toplam en az üç yıl görev yapmış olmaları halinde görevden alındığı veya görevinin sona erdiği kuruma ait idari uzman unvanlı kadro veya pozisyonlara atanmaları sağlanmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Komisyon Raporundaki Şerhi
Kanımızca, bu yönetici kadrolarında bulunanların görevleri sona erdikten sonra eski kadrolarına dönmeleri gerekir.
Cumhurbaşkanlığına Ek 38. Madde Tereddütlerini Giderme Yetkisi
Ek 38. maddenin uygulanmasında çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve uygulamayı yönlendirmeye Cumhurbaşkanlığı yetkili kılınıyor.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
ŞimdiCumhurbaşkanlığı maddenin uygulanmasındaki tereddütleri giderecek ve uygulamayı yönlendirecek.
Komisyon Raporundaki Şerhi
Bu maddenin uygulamasında ortaya çıkabilecek sorunları çözmek için Cumhurbaşkanına yetki verilmesi Anayasa'nın 7, 104. ve 128 maddelerine aykırı bulunmaktadır.
Eski Mevzuata Göre Ödeme Alan Personel İçin Geçiş Kuralı
Ek 11. madde kapsamındaki kurumlarda çalışan ve mali hakları eski mevzuata göre belirlenenlerin hakları, ek 11'e göre ödenecek tutara eşitlenince yeni düzene geçiyor.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
ŞimdiEski mevzuata göre alınan net ödeme, ek 11'e göre ödenecek tutara eşit ya da düşük kalınca haklar ek 11'e göre belirleniyor.
Genel Kurulda, 27 Aralık 2023
Maddenin tekliften çıkarılmasını önerdi.
Önerge reddedildi
Madde 82Tartışmalı
375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname
Ek 26 ve Ek 27 Personelinin Sigortalılığı Geçiş Hükmüyle Belirleniyor
Ek 26 ve ek 27 kapsamında çalışanlardan bir ay içinde başvuranlar 4/1-(c) kapsamındaki sigortalılığını sürdürecek, başvurmayanlar 4/1-(a) bendi kapsamında sayılacak.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
ŞimdiTürk Akreditasyon Kurumu personelinin 29/8/2023'ten itibaren sigortalılık süreleri 4/1-(c) kapsamında geçmiş sayılacak.
Teklifin Gerekçesi
Ek 26 ncı ve ek 27 nci maddelerde yürürlükten kaldırılacak düzenlemelere göre sigortalılığı tespit edilmiş olanlara yönelik geçiş düzenlemesi yapılmaktadır.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Genel Kurulda, 27 Aralık 2023
Maddenin tekliften çıkarılmasını önerdi.
Önerge reddedildi
Madde 83TartışmalıGenel Kurulda Değiştirildi
375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname
2018'den Sonra Görevden Alınan Kamu Görevlilerine Başvuru Hakkı
9/7/2018'den sonra görevden alınan ya da görevi biten kamu görevlileri, ek 35 ve ek 37. madde hükümlerinden yararlanmak için bir ay içinde kurumlarına başvurabilecek.
Komisyonun kabul ettiği bu madde, AK Parti önergesiyle Genel Kurulda değiştirildi. Değişikliği AK Parti sekmesinde görebilirsin.
ÖnceBu konuda kanunda bir düzenleme yoktu.
VS
Komisyon MetniBaşvuranlar şartları taşıyorsa atamaları ilgili maddelere göre yapılacak; en az üç yıl görev yapmış olanlara mülga ek 18 hükümleri uygulanacak.
Teklifin Gerekçesi
Kanunla yapılması öngörülen değişiklikler doğrultusunda geçiş hükümleri düzenlenmektedir.
Teklifi veren AK Parti milletvekilleri, komisyon raporundaki madde gerekçesi
Genel Kurulda, 27 Aralık 2023
Maddenin değiştirilmesini önerdi. Üç yıllık görev şartında tarihi 24/11/2023 olarak belirlemeyi ve süreyi sonradan tamamlayanları da kapsama almayı önerdi.
Önerge kabul edildi
Genel Kurulda, 27 Aralık 2023
Maddenin tekliften çıkarılmasını önerdi.
Önerge reddedildi
Son kart
Teklife Sen Katılıyor musun?
Maddeleri gördün. Teklifin tümüne oyunu ver, sonra partilerin ve vekillerin Mecliste nasıl oy verdiğini gör.
Yorumlar
Hakaret, nefret söylemi ve kişisel bilgi içeren yorumlar kaldırılır.